STROGO ČUVANA TAJNA HRVATA: Evo šta piše NA SABLJI njihovog NAJVEĆEG HEROJA - kriju od OČIJU JAVNOSTI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STROGO ČUVANA TAJNA HRVATA: Evo šta piše NA SABLJI njihovog NAJVEĆEG HEROJA - kriju od OČIJU JAVNOSTI!

Čuva se u istorijskom muzeju.

Josip Jelačić, general i hrvatski nacionalni junak, čiji se spomenik nalazi u centru Zagreba, je zapravo bio član plemićke porodice koja vodi poreklo iz Bosne.

On je ukinuo kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vreme revolucije u Mađarskoj.

Zanimljiva je istorija sablje bana Jelačića koja se čuva u Hrvatskom istorijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << muzeju.

Malo ljudi zna da se na sečivu s obe strane nalaze reljefni ukrasi arabeski i kartuša u pozlati s arapskim natpisima koji u prevodu glase:

"Oslonio sam se na Alaha, nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara".

Ime Alije, naravno, odnosi se na zeta poslanika Muhameda, a Zulfikar je bio ime Muhamedove čuvene i često spominjane sablje sa dva sečiva, koja je posle pripala Aliji.

U opisu na stranici Hrvatskog istorijskog muzeja navodi se da je u pitanju instalacijska sablja bana Josipa Jelačića, a datira iz prve polovine 19. stoljeća. Međutim, na sajtu se ne navodi ništa o natpisu koji stoji na sečivu, a pitanje je uopšte kako je ta sablja i dospela do Jelačića.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.