STROGE KAZNE ZA KRŠENJE MERA I UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA! Novčano i do 1.500 EVRA u Evropi, dok u komšiluku važe i za benzinske pumpe

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 19:02

STROGE KAZNE ZA KRŠENJE MERA I UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA! Novčano i do 1.500 EVRA u Evropi, dok u komšiluku važe i za benzinske pumpe

Na ulicama mnogih evropskih gradova došlo je do negodovanja zbog uvođenja Kovid propusnica. Škole završavaju sa nastavom ranije, a ambasade su izdale upozorenja o mogućim protestima. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je epidemiološka situacija katastrofalna, pa se od subote 23. oktobra od 22 sata uvode Kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. Naglasila je i da će Kovid propusnice važiti isključivo posle 22 sata u ugostiteljkim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << objektima. Kako bi se pristupilo ugostiteljskim objektima potrebna je potvrda o vakcinaciji, negativan PCR ne stariji od 72h ili potvrda o preležanoj koroni. Dozvoljen je i negativan antigenski test, ali ne sme biti stariji od 48h.

U odnosu na zemlje Evrope, u Srbiji su propusnice nešto "blaže" za građane. I dalje nisu neophodne za dolazak na posao ili za ulazak u trgovine i apoteke. Pooštrenje mera može da nas očekuje ako trenutne preduzete mere ne budu imale uticaja ili ako se ne budu poštovale.

Dok se u Srbiji propusnice odnose samo na ugostiteljske objekete, u državama u Evropi, Kovid propusnice potrebne su i za druge aktivnosti. U Italiji propusnice su potrebne čak i za dolazak na radna mesta. U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer nema propusnicu, to će se smatrati neopravdanim odsustvom, i taj zaposleni će to osetiti na plati - a u najgorem slučaju, može biti i otpušten. Kazne za ljude koji krše epidemiološka pravila, iznose čak 1500 evra.

Na ulicama gradova Italije građani su protestvovali zbog uvođenja kovid propusnica. Škole završavaju sa nastavom ranije, a ambasade su izdale upozorenja o mogućem protestu.

U Francuskoj je pokazivanje kovid propusnice postala deo svakodnevnog života. Propusnica je potrebna ne samo za kafiće i klubove, već i za bioskope i pozorišta, pa čak i za restorane koji su na otvorenom i zoološke vrtove. U Francuskoj nevakcinisani građani u obavezi su da plate test na koronu, dok vakcinisani imaju mogućnost da se testiraju besplatno.

U Grčkoj propusnice i dalje nisu stupile na snagu, ali su uvedene strožije mere koje će trajati do marta 2022. godine. Nevakcinisani građani su u obavezi da se testiraju čak dva puta nedeljno, a testiranje finansiraju sami.

U Sloveniji, Kovid propusnica je potrebna za skoro sve delatnosti. Vozači ne mogu da sipaju gorivo ako ne pokazu propusnicu na ulasku u pumpu, osim u pojedinim slučajevima kada napuštaju zemlju u narednih 12 sati. Ovo se tumači i kao jedna od možda najstrožih mera u celom svetu, za sada je samo praktikovana u Sloveniji.

Zemlje u regionu, koje su članice Evropske unije, su takođe uvele nove epidemiološke mere. U slučaju da ste primili vakcinu koja nije priznata u Evropskoj uniji, potrebno je uraditi PCR test ili doneti potvrdu o preležanom virusu, ako se odlučite za putovanje.

Strožije mere uticale su na pad broja zaraženih i rast broja vakcinisanih. Španija, koja je uvela Kovid propusnice prethodnog meseca, a danas je zemlja sa najvišom stopom vakcinisanih građana u svetu - čak 70% stanovništva je primilo obe doze vakcine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.