STRAŠNO UPOZORENJE IZ ZAGREBA: Ustaški duh iz boce je pušten!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAŠNO UPOZORENJE IZ ZAGREBA: Ustaški duh iz boce je pušten!

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tvrtko Jakovina upozorava da će Evropu i Balkan skupo koštati "puštanje ustaškog duha iz boce".

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tvrtko Jakovina poznat je po svojim radikalnim antiustaškim stavovima, a ovaj put upozorava da je cela Evropa ugrožena zbog novog buđenja fašizma u Hrvatskoj.

Jakovina upozorava da je "sumanuto da se uopšte raspravlja da li je pozdrav Za dom spremni ispravan ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne".

- Osnivanje komisije koja treba da "zaključi" da je "Za dom spremni" uvredljiv ili ustaški pozdrav, besmisleno je, jer tu dilema nema. Besmisleno je i da se u 2016. bavimo time da li je neki pozdrav opravdan, iako niko ne može da kaže da se on upotrebljavao negde drugde osim u NDH. Putnike u Pitsburgu počela su da voze vozila bez vozača, a mi se bavimo davno završenim stvarima - rekao je Jakovina.

I TO SMO DOČEKALI: Hrvatski premijer se IZVINJAVA ZBOG TABLE "ZA DOM SPREMNI" u Jasenovcu

On je naglasio da je slučaj "čokoladica" toliko glup i bizaran da niko nije trebalo ni da reaguje na ispad Kolinde Grabar Kitarović, ali da sada ceo region priča o tome umesto o ozbiljnijim problemima, poput novog buđenja ustaštva.

- Sada se već dogodio, predsednica je mogla da kaže: trebalo je da poslušam nutricioniste i da deci dam smokve i mandarine, a ne nešto od čega će se ugojiti. Ne vidim kome je koristilo najavljivanje "istrage". Reakcija pokazuje ne samo politički netalenat, već je oštetila funkciju predsednice, ali i međudržavne odnose. Novo, liberalnije vođstvo HDZ posle izbora u septembru ni kod koga u Hrvatskoj nije moglo da izazove strah, što nije bio slučaj sa vladom izabranom početkom ove godine. Čini se, ipak, da nemaju snage za "proevropsku" politiku kakvu je mogao da vodi Sanader. Možda to sugeriše da su se okolnosti promenile i da postoji problem sa puno većim duhom iz boce, duhom ustaštva i fašizma koji je pušten svuda u Evropi - rekao je Jakovina.

PREŽIVELI JASENOVAC, ALI NE I "OLUJU": Identifikovani Srbi, žrtve hrvatske zločinačke akcije

Hrvatski istoričar postao je poznat široj javnosti kada je prošle godine izjavio da su "Srbi vadili Hrvate iz govana 1918. godine", što možete pogledati u snimku ispod:

Jakovina je inače poznat kao veliki protivnik kanonizacije Alojzija Stepinca koga naziva "ustaškim vikarom".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.