STIŽU ČESTITKE SA SVIH STRANA: Danas je Dan Rusije, Putinu stigli pozdravi od Pompea, Lukašenka i Kim Džong Una

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 09:08

STIŽU ČESTITKE SA SVIH STRANA: Danas je Dan Rusije, Putinu stigli pozdravi od Pompea, Lukašenka i Kim Džong Una

Kim je ujedno poželeo Putinu i puno zdravlja, a narodu blagostanje i procvat.

Američki državni sekretar Majk Pompeo čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i građanima te zemlje Dan Rusije ocenivši veliki nivo saradnje Rusije i Amerike tokom Drugog svetskog rata.

- U ime Vlade SAD i američkog naroda čestitam Rusima koji obeležavaju Dan Rusije. Tog dana obeležavamo 30. Godišnjicu deklaracije suvereniteta ruske države, koja podrazumeva demokratska načela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre svega kada je reč o suverenitetu ruskog naroda, o istoriji, kulturi i tradiciji, ali i prava na dostojan život - rekao je on.

Pompeo je takođe rekao da ta deklaracija garantuje i pravo na zaštitu građana u skladu sa vladavinom prava, ali i mogućnost da ruski narod živi u harmoniji sa svim drugim narodima i zemljama sveta.

Dan Rusije je čestitao i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenose ruski mediji, a u poruci upućenoj predsedniku Vladimiru Putinu navodi se da Minsk izuzetno poštuje sve uspehe ostvarene od strane "bratskog naroda".

- Taj dan simbolizuje moć i veličinu ruske države, njene bogate kulture i tradicije. Belorusi poštuju uspeh koji su Rusi ostvarili stvaranjem visokog kvaliteta života njenih građana - navodi se.

Takođe je naveo i da konstruktivni dijalog Rusije i Belorusije, zasnovan na principima uzajamnog poštovanja, odgovara osnovnim interesima građana obe zemlje i gradi stabilnost i bezbednost u regionu.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un poslao je čestitku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom Dana Rusije, prenosi severnokorejska Centralna telegrafska agencija.

- Šaljemo tople pozdrave u ime naroda i Vlade Severne Koreje. Ruski narod danas predvodi izuzetno energična vlast koja je u stanju da se izbori sa svim izazovima i poteškoćama i da ostvari velike uspehe, čemu se narod Severne Koreje izuzetno raduje - navodi se.

Podsetimo, pre 30 godina, tačnije 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a kroz tačno godinu dana, 12. juna 1991. održani su direktni izbori za predsednika zemlje, prvi u istoriji Rusije. Svoj zvanični naziv – Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine i slavi se u celoj zemlji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.