STIGLO UPOZORENJE: Peskov zagrmeo! Promena situacije u Pridnjestrovlju može da izazove velike probleme

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 12:45

STIGLO UPOZORENJE: Peskov zagrmeo! Promena situacije u Pridnjestrovlju može da izazove velike probleme

Na Moldaviji je da preduzme sledeći korak

Promena trenutnog stanja stvari u Pridnjestrovlju u Moldaviji, mogla bi da dovede do destabilizacije dela Evrope, poručio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

- Rusija obavlja vrlo važnu funkciju i, nesumnjivo, promena nekog statusa kvo koji se zasniva na duhu i slovu međunarodnog prava može dovesti do ozbiljne destabilizacije. Zato računamo da će se o tome razgovarati i da se neće preduzimati neki nagli koraci u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tom pravcu - naglasio je Peskov.

On je podsetio da je Moskva čestitala Maji Sandu pobedu na predsedničkim izborima u Moldaviji i da se razgovori sa njenim timom vode na diplomatskom nivou. Ipak, na temu ruskih mirovnjaka u Pridnjestrovlju nije bilo razgovora.

Podsećanja radi, novoizabrana predsednica Moldavije, Maja Sandu, već dva puta je, od pobede na izborima, pomenula da ruski vojnici treba da se povuku iz Pridnjestrovlja i izvezu oružje koje čuvaju tamo.

- U Pridnjestrovlju se nalazi ruska operativna grupa o kojoj nikad nije postignut dogovor sa Moldavijom. Zato je stav države da vojska mora biti povučena, a oružje izvezeno sa teritorije Moldavije - rekla je Sandu.

Podsećanja radi, ove godine se navršava 28 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Pored toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije u Kolbasnu koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.