STARŠIP KONAČNO USPEO DA SLETI: Ogroman uspeh kompanije SpejsEks, Ilon Mask van sebe od sreće (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 07:49

STARŠIP KONAČNO USPEO DA SLETI: Ogroman uspeh kompanije SpejsEks, Ilon Mask van sebe od sreće (VIDEO)

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letelice

Prototip rakete kompanije SpejsEks američkog milijaredera Ilona Maska, Staršip, uspela je da uspešno sleti, nakon četiri neuspešna pokušaja.

Staršip je poleteo sa lokacije te kompanije u Boka Čiku na jugu američke savezne države Teksas i dostigao planiran maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdeo, a zatim se vrhom nadole usmerio nazad ka Zemlji.

Nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se vratila u vertikalni položaj, letelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen nastavlja da gori i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Mask je vest o uspešnom sletanju objavio na Tviteru koristeći jezik sprecifičan za svemirske letove: "Sletanje Staršipa nominalno!"

Highlights for the #Starship program over the last month:

- Won a $2.9 billion NASA Human Landing System contract

- Launched an improved prototype to 10 kilometers

- Landed said prototype in style

You could say been pretty good for them so far. 🙂 #SpaceX pic.twitter.com/ykAkdkY4bk

— Tyler Gray (@TylerG1998) May 5, 2021

Ovaj uspeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Ilona Maska u razvoju letelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Meseca i Marsa.

HISTORY!!!!!!! On their 19th anniversary of being a company, @SpaceX proved their Starship vehicle’s wacky landing maneuver works!!! They NAILED THE LANDING!!! That was incredible!!! Congrats @elonmusk and the rest of the team!!!! That was unreal!!! pic.twitter.com/LYAE2Jr6KF

— Everyday Astronaut (@Erdayastronaut) May 5, 2021

na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letelice su eksplodirale pri sletanju ili neposredno nakon sletanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.