ŠTA je nateralo FRANCUSKOG PREDSEDNIKA da PRIZNA ČINJENICU koja je očigledna i zašto je priznanje izrekao UPRAVO ON?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2019, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA je nateralo FRANCUSKOG PREDSEDNIKA da PRIZNA ČINJENICU koja je očigledna i zašto je priznanje izrekao UPRAVO ON?

Epoha zapadne dominacije se bliži kraju, zbog globalnih geopolitičkih promena, upozorio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Svedoci smo kraja zapadne hegemonije u svetu, okolnosti se menjaju - rekao je Makron i pozvao na preispitivanje odnosa sa Rusijom.

Šta je nateralo francuskog predsednika da prizna činjenicu koja je očigledna i zašto je priznanje da je započela nova era izrekao upravo on?

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i privredu podseća da opadanju vojne, političke i ekonomske moći Zapada, pre svega evropskih država, prisustvujemo od 2008. godine.

- Od 2016. godine i početka "bregzita", to je faktički nepovratan proces, to je neko morao da konstatuje - kaže on.

- S druge strane, Makron je najgrlatiji u zahtevima da se preduzmu određene unutrašnje reforme Evropske unije i verovatno je ovo jedan od argumenata kako bi izvršio dodatni pritisak na Nemačku, da bi taj proces, posle odlaska Velike Britanije, konačno počeo.

- Iako je prethodne tri godine bilo puno reči o reformama Evropske unije, na tom planu praktično ništa nije urađeno - ocenjuje Proroković.

Profesor Moskovskog državnog univerziteta Andrej Manojlo primćuje da se Markonove ocene zapravo nadovezuju na mišljenje američkih političara, uključujći i predsednika Donalda Trampa, da se epoha dominacije Zapada završava i da treba nešto preduzeti.

- Makron u tom smislu ne iznosi toliko svoje mišljenje, koliko podilazi nekom od jačih političara, pre svega Amerikancima. Ali to ne znači da nije u pravu.

- Kada kaže da se epoha zemalja Zapada bliži kraju, on ima u vidu, na prvom mestu, da na međunarodnu scenu stupaju države koje jačaju svoju privredu, a nove ekonomske mogućnosti otvaraju im put da utiču na svetsku politiku u celini - kaže Manojlo.

I profesor Gevorga Mirzojana sa Finansijskog univerziteta pri Vladi Rusije, smatra da je Makron samo priznao realnost, jer je zapadnocentrični svet zaista završen.

- Upravo zato G7 više ne predstavlja ništa naročito, delom i zato Tramp insistira na povratku Rusije — SAD žele da taj klub bude reprezentativniji - kaže Mirzojan.

- Koncept zapadnocentričnog sveta je doživeo fijasko, a razloga je više: američki spoljnopolitički egoizam, propast neodrživog koncepta globalizacije, koji, umesto da gradi pravedan globalni svet zasnovan na zapadnim vrednostima, od Drugog svetskog rata SAD koriste kao svoju moć, i to isključivo za ostvarenje koristoljubivih i usko nacionalnih interesa - ocenjuje Mirzojan.

Mirzojan takođe smatra da je slučaj raspada Jugoslavije u mnogome bio otrežnjujući, posebno u pogledu neuspeha zapadnog koncepta.

- Pokušavali su da druge zemlje nateraju da im se priključe, umesto da ih integrišu. A najupečatljiviji primer za to je agresija na Jugoslaviju, kako 90-ih godina, tako i kasnije, kada su Srbiji otimali Kosovo.

- To je mnogima otvorilo oči i pokazalo da je veoma opasno živeti u takvom amerikanocentričnom svetu - dodaje.

Komentarišući konstataciju Makrona da u svetu jačaju druge sile i da se Kina probila u prve redove, a da Rusija postiže veliki uspeh u svojoj strategiji, Andrej Manojlo kaže da se ranije govorilo samo o uticaju Rusije, Brazila, Indije i Kine, ali da se sada taj spisak širi.

Profesor Mirzojan veruje da je uspon Kine odigrao važnu ulogu u kraju zapadnocentričnog koncepta.

- Poslednja je pala idejna dominacija Zapada, i to kada je čitav niz zemalja, pre svega Kina, dokazao da postoji razumna i održiva alternativa zapadnoj liberalnoj demokratiji. Zato je Makron apsolutno u pravu kada govori o kraju zapadnog sveta.

- Ali mi od njega očekujemo ne samo reči, nego i dela koja bi mogla da poprave situaciju za Zapad. Upravo o takvim delima govori Tramp kada predlaže da se Rusija vrati u zapadni ’savet direktora‘, odnosno u G8 - zaključuje Mirzojan.

Makron je pozvao i na preispitivanje odnosa sa Moskvom jer je, kako kaže, bez nje nemoguće izgraditi novu bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

Dušan Proroković smatra da je Makronovo obraćanje više upućeno Americi, nego Rusiji i Kini, jer američka strategija, uperena protiv Rusije, nije donela konkretne rezultate.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.