ŠTA TO STROGO POVERLJIVO AMERI ZNAJU O RUSIJI I KINI? Obaveštajne službe zapretile deklasifikacijom podataka

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021, 13:10

ŠTA TO "STROGO POVERLJIVO" AMERI ZNAJU O RUSIJI I KINI? Obaveštajne službe zapretile deklasifikacijom podataka

Zahtev vojske, prema podacima lista, nije objavljen u javnosti, ali je "izazvao buru" u Pentagonu

Američke obaveštajne službe razmatraju mogućnost skidanja oznake poverljivosti i otkrivanja više informacija o Rusiji i Kini u okviru konfrontacije u informacionom ratu, piše list "Politiko", pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema podacima lista, predstavnici devet komandi američkih Oružanih snaga podneli su zahtev obaveštajnim službama za deklasifikaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Kako je precizirano, oni su prošle godine sastavili pismo i zamolili da dobiju više informacija koje bi zatim mogle da se objave u cilju borbe protiv "štetnog ponašanja" zemalja. List piše da se u apelu navodi da Vašington može da dobije podršku saveznika samo uz pomoć "javne borbe za istinu protiv izazova Amerike u 21. veku".

U isto vreme, "Politiko" piše da je stav vojske da je potrebno učiniti transparentnijom oblast satelitskih snimaka. Ona je pozvala obaveštajnu službu da otkrije takve snimke i fotografije na kojima je zabeleženo "ponašanje protivnika".

Prema mišljenju jednog od neimenovanih bivših saradnika američkog Ministarstva odbrane, šefovi komandi ne dobijaju neophodne informacije ili ih dobijaju sa zakašnjenjem, a ponekad su i poverljive i stoga ih nije moguće širiti.

- Rusi i Kinezi, između ostalog, koriste informacije kao oružje. To je ozbiljan problem i rukovodioci i specijalisti obaveštajnih službi pokreću to pitanje - izjavila je bivša zamenica ministra odbrane za obaveštajna i bezbednosna pitanja Keri Bigen kojoj je, kako se navodi, poznat sadržaj zahteva.

, obaveštajnoj zajednici i u Kongresu.

Sastavljanje pisma organizovao je šef Indo-pacifičke komande Filip Dejvidson. Potpisalo ga je devet od 11 šefova komandi. Beleška nije bila poverljiva, ali je označena sa: "samo za službenu upotrebu".

Ranije je "Politiko" pisao da će kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe SAD formirati Centar za borbu protiv zlonamernog stranog uticaja. Centru je naloženo da se bavi "zlonamernom" aktivnošću Rusije, Irana, Severne Koreje i Kine.

Podsetimo, američka obaveštajna služba je 2021. godine objavila izveštaj u kojem je optužila Moskvu za pokušaje da podrži bivšeg lidera SAD Donalda Trampa, diskredituje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i da "poseje razdor" u američkom društvu.

Moskva negira bilo kakvu umešanost u to. S tim u vezi, predsednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Leonid Slucki izjavio je ranije da Amerika koristi mit o "ruskoj pretnji" u unutarpolitičke svrhe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.