ŠTA SE U GABONU DESILO NAKON PUČA: Usledila ubistva i hapšenja pobunjenija, proglašen policijski čas (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA SE U GABONU DESILO NAKON PUČA: Usledila ubistva i hapšenja pobunjenija, proglašen policijski čas (FOTO/VIDEO)

Bezbednosne snage Gabona ubile su danas dvojicu osumnjičenih za pokušaj puča i privele još sedam osoba, rekao je portparol vlade Gi-Bertran Mapangou.

U Gabonu je danas pokušan državni udar, a vlada je saopštila da on nije uspeo i da su uhapšeni vojnici koji su pokušali da ga organizuju.

Uniformisani i naoružani vojnici prekinuli su jutros redovni program državne televizije u Gabonu i građanima saopštili da je u toku državni udar, sa ciljem povratka demokratije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Vojnik koji je čitao saopštenje rekao je da predsednik Ali Bongo nije više sposoban za vršenje predsedničke funkcije.

Soldiers in Gabon have appeared on state television saying they have launched a coup in the west African country

Early today an army soldier, flanked by two others holding guns, read out a statement saying the military has seized control of the government "to restore democracy" pic.twitter.com/qGIZ7B6QIM

— African Curators (@AfricanCurators) January 7, 2019

Predsednik države Ali Bongo nalazi se u Maroku, gde se, kako se spekuliše, leči od posledica šloga. Građanima se obratio povodom proslave Nove godine, kada je poručio da se oseća dobro.

Podsetimo, vojska u Gabonu saopštila je danas da je izvršila državni udar u zemlji i preuzela kontrolu nad vladom, u prestonici Librevilu uveden je policijski čas, a ulicama patroliraju tenkovi i borbena vozila.

Vojnik koji je čitao saopštenje identifikovao se kao poručnik Obiang Ondo Keli, komandir Republikanske garde. Uputio je poziv vojnicima da počnu sa zauzimanjem aerodroma i skladištima municije.

#Gabon people in the streets, rejoicing. Internet seems to have been shut down to prevent communication. pic.twitter.com/xiXIuJjmne

— CGR.NewYork (@CGR_newyork) January 7, 2019

U prestonici Librevilu uveden je policijski čas, a pristup internetu je onemogućen. Ulicama patroliraju tenkovi i borbena vozila. Prema najnovijim informacijama, mirno je i nema nasilja u prestonici.

Predsednik države Ali Bongo nalazi se u Maroku, gde se, kako se spekuliše, leči od posledica šloga. Građanima se obratio povodom proslave Nove godine, kada je poručio da se oseća dobro.

Gabon soldiers seize state radio in apparent coup attempt https://t.co/cHav6tBsUY pic.twitter.com/qJFst9udLw

— Reuters Top News (@Reuters) January 7, 2019

Porodica Bongo vlada ovom srednjeafričkom državom, bogatom naftom, već 50 godina.

Iako je država bogata naftom, koja predstavlja oko 70 odsto njenih izvoza, gotovo trećina stanovništva živi u siromaštvu.

Vojska optužuje porodicu Bongo da su za sebe prisvojili ogromno bogatstvo. Francuske vlasti su protiv porodice započele istragu o korupciji još 2009. godine.

BBC - Gabon officers 'oust President Ali Bongo' @AfropagesEn https://t.co/Rl3GSB04IR pic.twitter.com/MVkLgZZ6Ht

— Afropages (@AfropagesEn) January 7, 2019

Ali Bongo je nasledio svog oca, Omara Bonga, nakon izbora 2009. godine. On je "jedva" izvojevao novi mandat na izborima 2016. godine, koji su obeleženi nasiljem i optužbama o izbornoj krađi.

Gabon je po podacima Ujedinjenih nacija u 2018. godini zabeležio četvrti najviši bruto domaći proizvod na kontinentu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.