ŠTA SE TO DEŠAVA NA GRANICI SA SRBIJOM? Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020, 15:27

ŠTA SE TO DEŠAVA NA GRANICI SA SRBIJOM? Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove

U pitanju su dronovi koji se lansiraju "iz ruke" i koji se koriste za izviđanje u pešadiji, specijalnim jedinicama i mornarici

Albanija planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letelica RQ-20B Puma i pripadujuće opreme za izviđanje.

.

"Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije", piše portal i dodaje da je Puma letelica nove generacije koja ima domet od 20 kilometra i koja na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << maksimalnoj visini od 150 metara može da provede najviše tri sata.

Balkanska bezbednosna mreža navodi da je proizvođač tih letelica, američka firma Aerovajornment poslala zvaničan zahtev za sklapanje ugovora Komandi za ugovaranje Kopnene vojske SAD, koja je nadležna za izdavanje dozvole za izvoz ove vrste vojne opreme.

Ugovor predviđa da albanska vojska nabavi šest dronova, tri digitalna linka za prenos informacija, šest kompleta rezervnih delova, sedam kompleta opreme i softvera za izvidjanje kao i ugovor o logističkoj podršci u trajanju od dve godine.

Očekuje se da ugovor dobije zeleno svetlo američkih institucija do kraja godine, sa rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Prvenstvena namena dronova biće u mornarici, pešadijskim, izvidjačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske.

Puma je nastala po zahtevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi cela američka vojska, na kopnu i moru.

Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.