ŠTA SE PRIČA O MILIJARDERU: Ko je najbogatiji Rus, čime se bavi i zašto ga je Putin kritikovao?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2021, 12:27

ŠTA SE PRIČA O MILIJARDERU: Ko je najbogatiji Rus, čime se bavi i zašto ga je Putin kritikovao?

Parajlija je po zanimanju ekonomista, oženjen je Jekaterinom Potanjinom, i ima troje dece

Ruski biznismen Vladimir Potanjin (60) iz Moskve, postavio je rekord po bogatstvu u toj zemlji, među svim ruskim milijarderima.

Forbes piše da se bogatstvo Potanjina procenjuje na 30 milijardi dolara, a niko mu od ruskih "kolega" nije ni za petama. Njegov rast bogatstva povezan je sa  poskupljenjem akcija kompanije "Nornikelj".

Cena deonice ovog giganta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dostigla je 26.290 rubalja (oko 300 evra). Letos je Potanjin, dalje prenosi Forbes, imao 26,1 milijardu dolara neto vrednosti, a za samo dva meseca je zaradio 6,4 milijardu dolara.

Njegov dugogodišnji poslovni partner bio je Mikhail Prokhorov, dok nisu odlučili da se razdvoje 2007. godine. Prošle godine, Putin je kritikovao vlasnika "Nornikelja", u okviru kojeg posluje Noriljsko-Tajmirska energetska kompanija.

Kritike su usledile zbog nepažnje i ogromnog izlivanja dizel goriva koje je nanelo ogromnu štetu arktičkom regionu. Navodno se 20.000 tona dizel goriva izlilo u reku Ambarnaja u proleće 2020, iz oštećenog rezervoara u elektrani u Noriljsku, koji se nalazi 2.900 km severoistočno od Moskve.

Potanjin je po zanimanju ekonomista, oženjen je Jekaterinom Potanjinom, i ima troje dece.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.