STA SE MOŽE OČEKIVATI OD NOVOG SAZIVA PREDSEDNIŠTVA BiH: Bećirovićeva POLITIKA PREMA SRPSKOJ biće kao Džaferovićeva

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2022, 20:16

STA SE MOŽE OČEKIVATI OD NOVOG SAZIVA PREDSEDNIŠTVA BiH: Bećirovićeva POLITIKA PREMA SRPSKOJ biće kao Džaferovićeva

Mada su u Predsedništvo BiH ušla dva od tri nova imena, eventualna promena se može očekivati u delovanju samo jednog od njih, a to je bošnjački član, Denis Bećirović iz SDP BiH i stranaka njegove koalicije

U Predsedništvu je ostao hrvatski član, koga većina Hrvata ne priznaje, Željko Komšić, ali zato svi očekuju da radi na onome što najbolje zna građanskoj BiH, koju Srbi i Hrvati uglavnom tumače kao unitarnu BiH u kojoj vladaju Bošnjaci, kao većinski narod, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << piše Srpskainfo.

Na opštim izborima iz Republike Srpske ušla je Željka Cvijanović iz SNSD i to je verovatno samo formalna promena u odnosu na Milorada Dodika, dok suštinski ne bi trebalo da bude velikih odstupanja u politici, jer oboje baštine profilisanu politiku vladajuće stranke u Srpskoj.

Nepoznanice su nešto drugo. Prvo, da li će SNSD sa koalicionim partnerima uspeti da obezbedi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, koja je neophodna za potvrdu veta Željke Cvijanović u Predsedništvu BiH. A sigurno će ih biti, jer su procene da ćemo u mnogim situacijama u Sarajevu gledati glasanje dva protiv jedan, kao što smo imali i u prošlom sazivu kada su Komšić i Šefik Džaferović preglasavali Milorada Dodika.

Na početku, Dodik je obezbeđivao dve trećine u NS RS i u Sarajevo se vraćao kao pobednik, ali je u poslednja četiri pokušaja ostao bez podrške parlamenta Srpske.

Drugo, misterija je koji će blok iz Republike Srpske ući u vlast na nivou BiH, a to prvenstveno znači u Savet ministara BiH. Po sistemu rotacije, red je da predsedavajući ovaj put bude Hrvat, a lider SNSD Milorad Dodik već je otkrio da je s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, dogovorio da na nivou BiH nastave da nastupaju usaglašeno i da Srpskoj pripada mesto ministra spoljnih poslova.

U toj kombinaciji, Bećirović i Komšić će biti na testu da li će podržati mandatara iz Čovićevog HDZ, ili će tražiti drugog Hrvata, protiv čega bi sigurno bila Cvijanovićeva. I tako u krug.

I na kraju, u sistemu vlasti na nivou BiH veoma je bitno koja stranka ili koalicija će imati većinu u svakom od tri kluba naroda u Domu naroda BiH, jer tamo četiri od pet delegata u klubu mogu da zaustave usvajanje bilo kog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, mogu da spreče smenu ministra i još mnogo toga.

U Banjaluci su već počele spekulacije, a u vladajućoj koaliciji javlja se strah da bi mogli da ostanu bez četvrtog delegata u Domu naroda BiH, ali i bez vlasti u Savetu ministara i PS BiH, ako vodeće stranke iz FBiH uspeju da za partnere iz RS uzmu opozicione stranke. Kako se to desilo pre osam godina.

No, vratimo se Predsedništvu BiH. Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, kada je reč o srpskom članu Predsedništva BiH, očekuje da jedino može biti razlike u javnoj komunikaciji. Odnosno da Željka Cvijanović bude nešto otvorenija prema javnosti u odnosu na Milorada Dodika.

– Ali, mislim da će i ona predstavljati politiku SNSD i vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Videćemo još kako će se posložiti stvari u Narodnoj skupštini RS, da li će imati podršku. Još je neizvesno, ali verujem da će se posložiti jaka koalicija u kojoj će SNSD biti dominantna stranka i kao takva će verovatno participirati u Savetu ministara BiH. Zaista, SNSD je etablirana stranka sa dosta profilisanom politikom – kaže Sitarski za Srpskainfo.

Što se tiče Komšića, dodaje Sitarski, tu je stvar jasna: on će se i dalje zalagati za, kako on kaže, građansku državu.

– To je, naravno, unitarna država, ali opet bez ikakvog izgleda da postigne svoje ciljeve. Komšić je i dalje balast državi BiH pošto se jedan konstitutivni narod lišava njegovih političkih prava, tako da je tu ista meta, isto odstojanje – dodaje Sitarski.

Govoreći o novom bošnjačkom članu, Denisu Bećiroviću, kaže da je na njemu da pokaže hoće li i dalje zastupati hegemonističku politiku svojih prethodnika iz SDA ili će razumeti da ovo jeste federalna država.

– To znači da je ona građanski predstavljena kroz predstavničke domove u kojoj građansku većinu niko ne može zaobići ni na kom nivou, a da s druge strane postoje konstitutivni narodi kao sastavnice BiH. I u tom slučaju bi njegovo jačanje građanske komponente imalo neuporedivo više šanse – kaže Sitarski.

S druge strane, dodaje Sitarski, Izetbegović je na čelu stranke koja je bošnjačka, nacionalna, ali je koketirao s građanskim konceptom, koji bi BiH u konačnom trebalo da pretvori u unitarnu BiH, ali to ne znači pravu građansku državu, nego dominaciju Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda.

Novinar iz Banjaluke, Goran Dakić, ne očekuje razliku između politike Bećirovića, u odnosu na politiku Bakira Izetbegovića i SDA, odnosno bivšeg člana Predsedništva, Šefika Džaferovića. Makar prema Republici Srpskoj.

– Iako je melodija njegovog glasa u izbornoj noći rezonirala empatijskim, građanskim, levičarskim i mirnodopskim tonom, nema nikakve sumnje da će Denis Bećirović imati isti odnos prema Republici Srpskoj kao njegov prethodnik, ako ne čak i gori i agresivniji – kaže Dakić za Srpskainfo.

S druge strane, dodaje Dakić, od Cvijanovićeve treba očekivati da prati Dodikovu politiku.

– Pitanje je da li će srpski član Predsedništva BiH u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske imati dvotrećinsku većinu. S obzirom na rat između SNSD i Ujedinjene Srpske i s obzirom na to da Dodikovi partneri neće imati isti kapacitet u novom sazivu, lako bi moglo da se desi nastavak rušenja veta. Mada, dosta toga bi moglo da zavisi i od Stanivukovićevog kluba u parlamentu – nagoveštava Dakić.

Kandidat SNSD za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je cilj imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS radi podrške vitalnom interesu Republike Srpske, koji pokreće srpski član Predsedništva BiH, kako bi se taj veto potvrdio. Cvijanovićeva je naglasila da je suština imati mesto gde se odlučuje, a to je Narodna skupština Republike Srpske i da se njena uloga afirmiše.

Prema njenim rečima, kad god se ima veto i s tim se dođe u Narodnu skupštinu Srpske, to predstavlja ispit političke zrelosti za sve političke subjekte koji su zastupljeni u Skupštini i svi snose odgovornost za svoje političko zastupanje.

– Sigurna sam i da su rezultati na nivou opozicije dobrim delom takvi što su ignorisali institucije Republike Srpske. Zanemarivana je činjenica da su institucije Srpske superiorne u takvoj situaciji – rekla je za RTRS Cvijanovićeva, koja je, prema preliminarnim rezultatima, pobednik izbora za srpskog člana Predsedništva BiH.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.