ŠTA SE DEŠAVA SA DECOM U VRTIĆU AKO JE BAREM JEDNO DETE ZARAŽENO? Evo u kom slučaju sva deca moraju kući!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2021, 07:21

ŠTA SE DEŠAVA SA DECOM U VRTIĆU AKO JE BAREM JEDNO DETE ZARAŽENO? Evo u kom slučaju sva deca moraju kući!

Odgovor na ovo pitanje dali su u u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu

Predškolske ustanove u Beogradu vraćaju zbog jednog zaraženog deteta kovidom 19 svu decu iz vrtićkih grupa kući u izolaciju koja su bila u kontaktu sa njim, što ranije nije bio slučaj. Roditelji, malo besni, kažu da su ovu meru pre očekivali u novembru i decembru kada je bio najgori treći talas, nego sad, pa se pitaju šta se dešava a što ne znaju. U Gradskom zavodu zavodu za javno zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << objasnili su da se ova mera sprovodi, odnosno mera karantina sprovodi  u skladu sa "Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", kao i koje dete može u tom slučaju da ostane u vrtiću.

Mnogi roditelji se pitaju da li će svaki put morati da izostaju sa posla ili da rade od kuće, kada svako drugo dete bude obolelo od kovida 19, a njihovo bilo u kontaktu sa njim.

- Povučena je cela grupa na 14 dana a sve u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje sa kojim se ustanova konsultovala. Ovo se nijednom nije desilo za ovih više od godinu i po dana koliko traje epidemija korona virusa. Čak i krajem prošle godine kada su ljudi masovno obolevali. Zar ću ja kao roditelj morati uvek da izostajem sa posla ili da radim od kuće i čuvam dete kad se kod svakog drugog deteta potvrdi korona, jer moje nema ko da čuva? Samo mi treba objašnjenje šta se sada dešava, da li je delta soj opasniji po decu - pitala je besna i zabrinuta majka M.J.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu preciziraju da se mera karantina sprovodi u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u  Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Međutim, nije svuda u Srbiji tako.

Predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost", Suzana Lazarević kaže da ovakva mera nije doneta na nivou države za vrtiće.

- Mi i dalje radimo po starom. To znači da se, ukoliko se kod deteta dijagnostikuje kovid 19, ono povlači u izolaciju, vaspitači i servirke testiraju, ali grupa nastavlja sa radom.Tako je bar u Bujanovcu, ali možda su lokalni štabovi doneli drugačije odluke u skladu sa epdemiolokom situacijom - kaže Lazarević,

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Zbog kontakta sa jednim zaraženim detetom sva deca iz vrtića IDU KUĆI, a evo u kom slučaju mogu u kolektiv

Izvor: Blic, 29.Sep.2021

Predškolske ustanove u Beogradu vraćaju zbog jednog zaraženog deteta kovidom 19 svu decu iz vrtićkih grupa kući u izolaciju koja su bila u kontaktu sa njim, što ranije nije bio slučaj. Roditelji, malo besni, kažu da su ovu meru pre očekivali u novembru i decembru kada je bio najgori treći talas,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.