ŠTA JEDU NAŠA DECA U ŠKOLAMA? Otkriveno ko KONTROLIŠE kakve sve prodavnice rade u ovakvim ustanovama

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2021, 16:29

ŠTA JEDU NAŠA DECA U ŠKOLAMA? Otkriveno ko KONTROLIŠE kakve sve prodavnice rade u ovakvim ustanovama

Šta se prodaje u školama kontroliše inspekcija

Čizburger i pica od želatina, sok od manga u kojem nema manga, kisele trake posute kristal šećerom nalaze se na rafovima brojnih prodavnica u okviru škola.

Iako statistika upozorava da je u Srbiji svako osmo dete gojazno, ove trgovine ne podležu posebnim propisima i nemaju nikakvu obavezu da na policama drže kvalitetne namirnice. Jedini poseban propis koji postoji u ovoj oblasti odnosi se na izdavanje prostora. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Neime, odluku o rentiranju donosi školiski odbor, ali saglasnost daje Direkcija za imovinu. Zatim se čeka mišljenje Ministarstva provete da li se izdavanjem prostora remeti normalno obavljanje nastavnog procesa. I tu se sve nadležnosti resornog ministarstva završavaju.

Šta je na policiama u prodavnici, kazali su nam, oni ne kontrolišu već tržišna inspekcija. A tržišna inspekcija, odnosno Ministarstvo trgovine, na pitanja "Politike" o kontroli ovih trgovina nije odgovorila.

Nastavnici iz škola sa kojima su razgovarali kažu da su pre desetak godina tržišni inspektori dolazili pre otvaranja da obave prijem objekta, ali da se sa tom praksom prestalo. Tako da uloga inspektora ostaje na roditeljima koji prijave na ponudu trgovine mogu da upute inspekciju oslanjajući se na zakon o zaštiti potrošača.

A u trci za profitom, prodavci učenike mame jeftinim slatkišima sumnjivog proizvođača. Stručnjaci upozoravaju da samo jedna šaka gumenih bombona ima istu količinu kalorija kao tri kuvana jaja, ali da od njih organizam ne dobija ništa korisno.

Upozorenja nutricioniste

Nutricionista Jovana Srejić, podseća da slatkiši, kao i svi drugi šećeri uvlače organizam u začaran krug. Prvo podižu nivo šećera u krvi, što izaziva lučenje velike količine insulina. A kada nivo šećera drastično padne, ponovo se javlja želja da velikom količinom slatkiša. Sve to može izazvati gojaznost i dijabetes. Ali su se spisak nevolja koji izaziva dijabetes ne završava. Visok nivo triglicerida i masnoća u krvi, zbog kojih ste u riziku od bolesti srca i krvnih sudova.

- Takođe, šećer smanjuje aktivnost imunosistema. Menja se i ponašanje deteta koje može postati agresivno, hiperaktivno, smanjuje mu pažnju, jer nivo adrenalina skače, deset puta je viši od normalnog, i ostane i do pet sati posle konzumiranja slatkiša. Posle obroka bogatog šećerom mnogo teže se uči, zbog čega ga treba izbegavati tokom školskih užina - objašnjava Srejićeva i dodaje da nisu sva deca jednako osetljiva na šećer, ali da najveći procenat njih pripada grupi izuzetno osetljive.

A najranjiviji su predškolci jer se mozak intenzivno razvija što ga čini posebno ranjivim. Kao vodič roditeljima šta ne pakovati u torbe za užinu može poslužiti savet, što se više slova E nalazi na ambalaži, to je više razloga izbegavanja te nemairnice. Iza ove oznake nalazi se poruka da proiyvod sadrži aditive koji hranu održavaju duže svežom, daju joj bolji ukus i privlačnu aromu.

- Ahemija iz te hrane pre svega negativno utiče na digestivni trakt i uzrokuje i druge probleme poput alergija i preosetljivosti - dodaje Srejić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.