ŠTA BI SE DESILO KADA BI VELIKI ASTEROID UDARIO U ZEMLJU? NASA je i to simulirala, ishod ledi krv u žilama (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 17:04

ŠTA BI SE DESILO KADA BI VELIKI ASTEROID UDARIO U ZEMLJU? NASA je i to simulirala, ishod ledi krv u žilama (VIDEO)

Katastrofa bi bila neizbežna

Trenutno ne postoji tehnologija na Zemlji koja bi mogla da zaustavi veliki asteroid koji preti da izbriše život Evropi sa globusa, pokazala je simulacija koju su sprovele vodeće svemirske agencije.

Nedeljna vežba predvođena američkom Nasom zaključila je da bi katastrofa bila neizbežna, čak i ako imaju šest meseci za pripremu.

Hipotetički scenario udara, koji se odigrao tokom konferencije planetarne odbrane u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ujedinjenih nacija, pokazao je da su vlade nespremne za ovakvu vrstu katastrofe.

- Ako bi se suočili sa takvim scenarijem u stvarnom životu, ne bismo mogli da lansiramo bilo kakvu letelicu u tako kratkom roku sa trenutnim sposobnostima - rekli su učesnici konferencije, preneo je "Indipendent".

Jedini odgovor na takav događaj bila bi evakuacija ugroženog područja pre udara asteroida. Ipak, zona udara je pogodila velike delove Severne Afrike i Evrope.

Američki milijarder, šef kompanije "SpejsX" Ilon Mask, rekao je da je ovakav nedostatak rešenja "jedan od glavnih razloga zašto trebamo veće i naprednije rakete".

"SpejsX" je nedavno dobio ugovor vredan 2,89 milijardi dolara od Nase da razvije novu generaciju svemirskih brodova "Staršip", koja će transportovati ljude i tovar širom Sunčevog sistema.

Nasa već radi na tehnologiji skretanja asteroida sa putanje i planira da pokrene prvu probnu misiju svog sistema DART krajem ove godine, koji će doći do asteroida Dimorfosa u jesen 2022. Američka agencija trenutno prati oko 25.000 svemirskih tela blizu Zemlje a svake nedelje nadodaju na tu listu oko njih 30.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.