SREDNJOŠKOLKE SKIDAJU MARAME I PEVAJU SMRT HAMNEIJU Iranske snage opkoljavaju univerzitete - haos na pomolu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2022, 19:42

SREDNJOŠKOLKE SKIDAJU MARAME I PEVAJU "SMRT HAMNEIJU" Iranske snage opkoljavaju univerzitete - haos na pomolu!

Iranske bezbednosne snage raspoređene su na univerzitetima širom Irana

Iranske bezbednosne snage raspoređene su danas na univerzitetima u nekoliko gradova, pokušavajući da uguše već dvonedeljne proteste izazvane smrću 22-godisnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

Policija se locira u mestima gde se pobuna rasplamsala - u gradovima Urmija, Tabriz, Raštand i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su poslednjih dana bili žarište protesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << navodfe svedoci, a prenosi Rojters.

- Postoji mnogo bezbednosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente - rekao je student u Teheranu.

A Basij base in Tehran, Afsariyeh neighbourhood, set on fire #MahsaAmini#مهسا_امینی pic.twitter.com/UXB1qMMpfR

— 𝐒𝐡𝐞𝐢𝐧𝐚 𝐕𝐨𝐣𝐨𝐮𝐝𝐢 (@Sheina__) October 5, 2022

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se srednjoškolke u Teheranu kako skidaju marame i pevaju "smrt Hamneiju".

Navodi se da su nemiri širom zemlje izazvani njenom smrću prerasli u najveći izazov iranskim svešteničkim vođama u poslednjih nekoliko godina, sa demonstrantima koji pozivaju na propast Islamske republike osnovane 1979.

Tajrish Tehran, tonight

The women are in the streets #MahsaAmini #مهسا_امینی pic.twitter.com/sqTcLrU590

— 𝐒𝐡𝐞𝐢𝐧𝐚 𝐕𝐨𝐣𝐨𝐮𝐝𝐢 (@Sheina__) October 5, 2022

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povređene u obračunu snaga bezbednosti, uključujući Basidž, dobrovoljačku miliciju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom. Ove grupe procenjuju da je broj poginulih preko 150.

Okay . If you call people who harmed people and their property, blinded a child in Tehran and robbed people, maybe you don't know the meaning of people. And the second thing is that in Iran, everyone is free Live with any cover and dialect. pic.twitter.com/IDwgmTa7RB

— Hossein Zarouei (@HosseinZarouei) October 5, 2022

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama bezbednosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene države, za mešanje u destabilizaciju Irana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.