SRCE ZA DECU Još nismo čuli glas svoje ćerke

Izvor: Blic, 16.Mar.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRCE ZA DECU "Još nismo čuli glas svoje ćerke"

Strašno je kada ne znate kakav glas ima vaše dete. Od rođenja je nismo čuli, izuzev kada plače. Jedva čekamo da joj se ugradi implantant i da napokon uđe u svet zvuka.

Ne krijući suze, tako objašnjava svoj bol Nikolina Sarajlić iz Mladenovca, jer njena jednoipogodišnja ćerka Iris ne čuje od rođenja.

- Kasno smo saznali. Tek kada je napunila dva meseca radili smo skrining na Klinici za ORL, koji nije prošla. To je ukazivalo na neki problem. Da je porodilište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imalo aparat za neonatalni skrining sluha, to bismo saznali odmah po njenom rođenju. Međutim, tek sa njenih šest meseci konačno smo saznali da ima teško oštećenje sluha - priča Nikolina.

Do tada ništa neobično kod Iris nisu primetili. Bila je zdrava i vesela devojčica, ali suviše mala da se bilo šta uvidi.

- Nije svejedno kada saznate tako nešto. Nakon prvog rezultata kao svaki roditelji pomislili smo da možda nije to. Ali, kada je dijagnoza potvrđena, samo sam osećala nevericu, tugu i bol. I sama nosim naočare čitav život i verujem da je i mojim roditeljima bilo strašno kada su im lekari rekli da moram da ih nosim. Sada su naočare postale modni trend. Jednog dana će možda i slušni aparati - nada se Nikolina.

U prvim trenucima Nikolina i njen suprug Nikola nisu znali šta da rade, kome da se obrate i šta ih sve čeka.

- Kada je posmatram, opustim se malo. Zdrava je i srećna devojčica. Navikli smo se na aparatiće na njenim ušima. Ona je nekako bolje od nas to prihvatila i navikla se. U početku ih je skidala, smetali su joj. Sada ih pred spavanje sama skine i daje nama da ih odložimo - kroz osmeh prepričava Nikola, otac male Iris.

Devojčica je sada u idealnom dobu za ugradnju kohlearnog implantant.

Pročitajte još:

- U početku nisam znala šta to znači. Dr Nenad Arsović iz Klinike za ORL nam je sve objasnio i ulio nam nadu. U početku, bar meni, privikavanje na aparatić je bio strašno, pogotovu što znam da druga deca znaju da budu užasno bezobrazna. O tome sam mnogo razmišljala. Ali, na kraju smo se odlučili za operaciju - kaže Nikolina i dodaje da je akcija "Blic fondacije" da se svim porodilištima obezbede aparati za skrining sluha kod beba od izuzetnog značaja za brži oporavak dece sa oštećenim sluhom.

Akcija Blic fondacije: Lečenje beba treba da počne sa pola godine

Govor se uči slušanjem i za njegov normalan razvoj neophodan je dobar sluh. Zato je rano otkrivanje njegovog oštećenja još u porodilištu od velikog značaja za razvoj dece.

U prvim mesecima života bebe najintenzivniji je razvoj sluha, a kasnije i govora. Dete koje dobro ne čuje ne može da poveže zvučne signale sa pojavama u svojoj okolini, a zbog izostanka sluha ne može da razume niti razvije govor. Stoga oštećenje sluha i slušnog sistema u prvih 36 meseci dovodi do zaostajanja razvoja jezika i govora, a njegovo rano otkrivanje od ključne je važnosti za razvoj deteta.

- Upravo zato je važno uvesti u sva porodilišta u Srbiji neonatalni skrining sluha kod novorođene dece. Najbitnije je da se rano otkrije oštećenje sluha da bi se na vreme mogao proceniti stepen oštećenja i dete uključilo u adekvatan program rehabilitacije i razvoja govora - objašnjava prof. dr Nenad Arsović, direktor Klinike za ORL Kliničkog centra Srbije.

Rana dijagnostika kod novorođenčeta omogućava rehabilitaciju, čiji uspeh direktno zavisi od vremena započinjanja. Optimalno je otkriti oštećenje sluha do trećeg meseca, kompletirati dijagnostiku do šestog i odmah započeti lečenje bebe.

Bez neonatalnog skrininga oštećenja sluha se otkrivaju u proseku tek oko druge godine života deteta, što je kasno za odgovarajući tretman i lečenje

- To je multidisciplinarni rad, tokom kojeg se određuje adekvatan slušni aparat i sprovodi se intenzivna rehabilitacija slušanja i govora. Bez neonatalnog skrininga oštećenja sluha se otkrivaju u proseku tek oko druge godine života deteta, što je kasno za odgovarajući tretman i lečenje - ističe prof. dr Arsović.

- Neonatalni skrining je u direktnoj vezi sa operacijama ugradnje kohlearnog implantanta. Deca kod kojih se kasno otkrije oštećenje sluha najčešće moraju da idu u specijalne škole, i nemaju dobro razvijen govor, već koriste znakovni jezik. Poenta svega je da svako dete na vreme krene sa rehabilitacijom sluha i govora. Prvo se odradi stepen oštećenja i nakon toga se ugradi kohlearni implantant. Kod dece kod kojih se kasno otkrije oštećenje sluha teškog stepena imaju i pored ugrađenog kohelarnog implantanta slabije rezultate. Ukoliko se i implantant ugradi na vreme, između prve i druge godine života, oni za dve do tri godine uz adekvatnu rehabilitaciju mogu da krenu u redovne škole - tvrdi prof. dr Arsović.

Test provere sluha je bezbolan

Tačnost skrininga je gotovo stoprocentna. Moguće je već trećeg dana po rođenju utvrditi da li beba dobro čuje. Test je bezbolan za bebu i kratko traje. Kroz malu slušalicu dok beba spava, pušta se tihi ton, na koji se, ukoliko je sluh uredan, dobija odgovor koji aparat registruje kao "prošao". Ukoliko odgovor izostane, posle četiri nedelje treba ponoviti test i, ukoliko odgovor opet izostane, rade se dalja ispitivanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SRCE ZA DECU Jos nismo culi glas svoje cerke

Izvor: medio.rs, 16.Mar.2016

Strašno je kada ne znate kakav glas ima vaše dete. Od rođenja je nismo čuli, izuzev kada plače. Jedva čekamo da joj se ugradi implantant i da napokon uđe u svet zvuka...Ne krijući suze, tako objašnjava svoj bol Nikolina Sarajlić iz Mladenovca, jer njena jednoipogodišnja ćerka Iris ne čuje...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.