SRBIN UČESTVOVAO U OTKRIĆU VEKA! Nikola objašnjava šta se krije iza MISTERIOZNIH SIGNALA IZ SVEMIRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN UČESTVOVAO U OTKRIĆU VEKA! Nikola objašnjava šta se krije iza MISTERIOZNIH SIGNALA IZ SVEMIRA

Na naslovnoj strani najuticajnijeg naučnog časopisa na svetu "Nejčera" objavljena je fotografija kanadskog radio-teleskopa "Čajma" koji je nedavno detektovao misteriozne signale iz svemira!

Šta je "Čajm" i da li su te signali poslali vanzemaljci objašnjava mladi srpski naučnik Nikola Milutinović koji je učestvovao u otkrivanju neobične pojave. Milutinović radi na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Kanadi i objašnjava da je teleskop "Čajm" napravljen od četiri cilindra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da je njegova površina kao dva fudbalska terena.

Odličan je za pravljenje mape neba jer mu je osetljivost velika.

- Radio-teleskopi dizajnirani su kao velike satelitske antene i oni su radio-prijemnici, ali vlada pogrešno mišljenje da se nešto sluša radio-teleskopom. Intuicija je bazirana na radio-prijemnicima preko kojih se zvuk prenosi modulacijom svetlosti u radio delu spektra. Ovde mi gledamo direktno na svetlo koje dolazi iz izvora - istakao je Milutinović.

Ponavljajući radio-signali koje je "Čajm" detektovao su senzacionalni jer dolaze iz dubokog svemira. Reč je o brzim i jakim praskovima. Naučnici ih zovu FRB signali što je skraćenica od "fast radio burst".

- Godine 2007. smo otkrili prvi FRB. Kada stignu kod nas na zemlju jačine su kao kada bi mobilni telefon postavili na udaljenost 1.000 puta dalje od Meseca, recimo, a onda posmatrali radio-teleskopom, znači ne toliko jaki, ali kada se uporede sa ostalim astronomskim fenomenima u radio spektru najenergičniji su na nebu - kaže Milutinović.

O izuzetnom otkriću izveštavali su mediji širom sveta. Budući da svima nije bilo jasno poreklo pojave pojedini mediji su pisali i da potiču od vanzemaljaca.

- Pomalo zbog te miskoncepcije i zbog ideje da astronomi ništa drugo ne rade do da jure vanzemaljce u svemiru postoje teorije da su fenomeni vanzemaljskog porekla. Jednostavnije teorije su da ovi fenomeni nastaju u sudarima neutronskih zvezda u kojima se oslobađa izuzetno velika količina energije - naglasio je naučnik.

Pored detektovanja FRB signala primarni zadatak teleskopa je lociranje vodonika u svemiru čime se otkriva njegova struktura.

Na taj način Nikola Milutinović i još četrdesetak naučnika zaposlenih u kanadskoj opservatoriji traže odgovore na pitanja koji bi bar delimično rasvetlili neke misterije univerzuma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.