SRBIN MINISTAR U HRVATSKOJ VLADI? Ekstremna desnica se više ništa ne pita, Plenković štiti manjinska prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2020, 11:50

SRBIN MINISTAR U HRVATSKOJ VLADI? Ekstremna desnica se više ništa ne pita, Plenković štiti manjinska prava

Vlada suseda biće formirana najduže za 20 dana

U novoj hrvatskoj vladi, koja će, čini se, biti nikad brže formirana, nakon pobede HDZ na parlamentarnim izborima u nedelju, jedno ministarsko mesto bez portfelja imaće predstavnik manjina, koji ne mora nužno biti iz SDS S-a.

Taj bi se ministar bez portfelja bavio isključivo manjinskim i društvenim pitanjima, što je u odlazećoj vladi bilo u nadležnosti ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Stari-novi hrvatski premijer Andrej Plenković je dan nakon izbora praktično obezbedio parlamentarnu većinu sa osam poslanika manjinskih stranaka i po jednim iz stranke Reformista i HNS-a koji vodi Predrag Štromar.

Njihov jedini uslov za podršku Plenkoviću bio je da u toj većini ne budu zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore i "ekstremna desnica", što odgovara i samom šefu HDZ-a.

U svom pobedničkom govoru u izbornoj noći Plenković rekao da će jedna od glavnih tačaka novog četvorogodišnjeg mandata biti zaštita ljudskih i manjinskih prava.

Škorini poslanici u kampanji stalno su govorili protiv SDS S-a i Milorada Pupovca. Vladu će činiti isključivo HDZ i trebalo bi da bude mnogo manja u odnosu na odlazeću sa 12 do najviše 15 resora.

Gordan Jandroković bi trebalo da ostane na poziciji predsednika Sabora, ali više neće biti generalni sekretar HDZ-a, u dogovoru s predsednikom stranke.

Hrvatka bi mogla dobiti vladu najduže za 20 dana, nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.