SRBIJI STIŽE NOVO ORUŽJE PROTIV KOVIDA! Dva leka uskoro u našoj zemlji - evo ko će JEDINO moći da ih koristi

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2021, 19:42

SRBIJI STIŽE NOVO ORUŽJE PROTIV KOVIDA! Dva leka uskoro u našoj zemlji - evo ko će JEDINO moći da ih koristi

Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO,  detaljno je pojasnila kome su namenjeni.

Novi lek protiv korone "Molnupiravir", kao i drugi "pakslovid" trebalo bi u decembru da stignu u Srbiju i predstavljaće novo "oružje" u borbi protiv kovida.

"Molnupiravir" i "Pakslovid" su novi lekovi koji će građanima biti na raspolaganju kao dodatna odbrana od pandemije. Ova terapija će, kako se očekuje, dodatno rasteretiti bolničke kapacitete i smanjiti broj životno ugroženih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pacijenata.

- Protokol i kriterijume za primenu leka definisaće struka, a uopštena indikacija je da se lek daje oralno - objasnila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodala:

 - Daje se u obliku tablete u prvih pet dana od početka simptoma, i to nehospitalizovanim pacijentima, starijim od 18 godina. Reč je o pacijentima s pozitivnim PCR testom i blagom ili srednje teškom formom kovida, koji imaju bar jedan faktor rizika za razvoj teške forme bolesti i/ili hospitalizaciju - dijabetes, teško kardiovaskularno oboljenje, kancer ili gojaznost.

Prema njenim rečima, iako će na raspolaganju biti svi ključni lekovi za kovid, osnovna strategija je vakcinacija.

- Ljudi moraju da razumeju da je vakcina da spreči, a lek da leči i da magični lek za kovid ne postoji. Svi oni su ograničenog dometa - rekla je Radojević Škodrić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.