SRBIJA ZA PRIMER DRUGIMA: Zemlje regiona u Beogradu o unapređenju položaja Roma

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA ZA PRIMER DRUGIMA: Zemlje regiona u Beogradu o unapređenju položaja Roma

Regionalna konferencija o rezultatima Dekade inkluzije Roma održana je danas u Beogradu.

Domaćin konferencije pod nazivom "Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?" bilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a na njoj su prisustvovali predstavnici zemalja iz regiona: Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovačke, ali i više od 120 predstavnika raznih institucija i organizacija i to prvenstveno romskih, brojni partneri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ministarstva kao što su Delegacija Evropske unije, Misija Saveta Evrope, "UNWomen", Regionalni savet za saradnju, GIZ i drugi.

Prisutnima se na početku obratio ministar Zoran Đorđević koji je rekao da je konferencija odlična prilika da se sagledaju dosadašnji rezultati kada je u pitanju inkluzija Roma kao i da se nađu načini za dodatno unapređenje njihovih uslova života.

- Ponosni smo što u Srbiji živi mnogo nacionalnih manjina i na činjenicu da svima možemo da obezbedimo jednako ostvarivanje njihovih prava. Verujemo da ćemo biti primer drugim zemljama kako položaj Roma, koji nije bio u prošlosti na zavidnom nivou, može da se unapredi na brz način. Кao društvo ćemo napredovati onog trenutka kada ne budemo pričali o položaju Roma kao o problemu, već kada se oni budu osećali kao građani Srbije jednakih prava, ravnopravni u obrazovanju i poslu - istakao je Đorđević.

Кako je ministar naveo, jedan od prioriteta Vlade Srbije, od 2014. godine jeste ostvarivanje bolje inkluzije Roma i time će nastaviti aktivno da se bavi i u narednom periodu.

- Ministarstvo koje vodim bilo je predlagač za donošenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016 - 2025 kao i Akcionog plana za njenu primenu za 2017. i 2018. godinu koju je Republika Srbija donela po uzoru na Evropski okvir za inkluziju Roma 2011-2020. Pored četiri poglavlja - obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i zdravlja, Strategija u Republici Srbiji prepoznaje i komponentu socijalne zaštite - rekao je Đorđević.

Ministar je zahvalio svim partnerima na podršci u rešavanju ovog pitanja i dodao da je za unapređenje položaja Roma neophodna i njihova pomoć, jer oni najbolje mogu da predstave probleme sa kojim se susreću, ali i da predlože načine za njihovo rešavanje.

- Samo zajedničkim radom i razmenom iskustava obezbediće se bolja inkluzija Roma u društvo što i jeste cilj Vlade Republike Srbije - dodao je Đorđević.

U uvodnom delu konferencije prisustvovali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji NJ. E. Ambasador Andrea Oricio, vođa tima Programa integracije Roma 2020 Saveta za regionalnu saradnju Orhan Usein, ministar bez portfelja, NRCP u Vladi Republike Severne Makedonije Muzafer Bajram, šef Misije Saveta Evrope u Republici Srbiji Tobias Flesenkemper, predstavnik UN u Republici Srbiji Hans Fridrih Šoder, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji Dalibor Nakić.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.