NAŠA ZEMLJA USVAJA SVEMIRSKI PROGRAM SA KINOM: Cilj nam je da se na letelicama nađe zastava Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2020, 20:29

NAŠA ZEMLJA USVAJA SVEMIRSKI PROGRAM SA KINOM: "Cilj nam je da se na letelicama nađe zastava Srbije"

Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su danas, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

Popović je naveo da će Memorandum mnogo značiti za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane Srbije.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira, sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

Popović je istakao da su partneri iz Kine spremni da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija.

- između naše dve zemlje - naveo je Popović, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang naveo je da je potpisivanje Memoranduma u zajedničkom interesu obe zemlje i da predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.

On je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

- Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije - rekao je Džang.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući i zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.