SRBIJA SVE MOŽE! Napravljen PRVI SRPSKI RESPIRATOR: U rekordnom roku stiglo pet modela!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020, 11:45

SRBIJA SVE MOŽE! Napravljen PRVI SRPSKI RESPIRATOR: U rekordnom roku stiglo pet modela!

Uređaji su veoma ozbiljno pravljeni i vrlo su kvalitetni

Od danas Srbija može da se pohvali respiratorom domaće proizvodnje. Pet modela respiratora napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana.

Tim stručnjaka radio je bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta "Mihajlo Pupin" Ognjena Ristića.

Ristić je objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima - rekao je Ristić.

Istakao je da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja pacijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

- U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije - istakao je Ognjen Ristić.

Respiratori u rangu s najboljim svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić je rekao da je na respiratoru radila grupa od desetak inženjera Instituta "Mihajlo Pupin" kao i ljudi iz "Smart risrča". Zahvalio je i određenim firmama koje su pomogle.

Кaže da sledi standardna procedura sertifikacije i da bi po toj proceduri srpski respiratori mogli da se nađu u bolnicama. Navodi da ta procedura traje oko godinu dana, a da je ubrzana proceura moguća u vanrednim stanjima.

Nešić je istakao da su uređaji veoma ozbiljno pravljeni i da su vrlo kvalitetni, tako da mogu da stanu u rang sa vodećim svetskim respiratorima.

Кada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, kontaktirana je namenska proizvodnja, konkretno "Prva petoletka" i deo „Trajala".

- Pokušavamo da obezbedimo da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji - rekao je Nešić.

Spremite telo za BORBU PROTIV KORONA VIRUSA: Ovo su najefikasniji načini za podizanje imuniteta i jačanje organizma (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.