SRBIJA JE SVESNA SAJBER OPASNOSTI Premijerka ponovo objasnila VAŽNOST digitalizacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 15:52

"SRBIJA JE SVESNA SAJBER OPASNOSTI" Premijerka ponovo objasnila VAŽNOST digitalizacije

Kolika opasnost preti Srbiji od "sajber napada"?

Srbija je prepoznala benefite digitalizacije, ali je svesna i problema izazova koji je prate, poput sajber bezbednosti, i zato je odlučila da lične podatke građana skladišti u svojoj zemlji, gde može da obezbedi najviše bezbednosne standarde, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je to rekla na Minhenskoj bzbednosnoj konferenciji, u onlajn formatu, na temu „Novo razmatranje sajber strategija u turbulentnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vremenima”.

Brnabić je, u svom izlaganju, naglasila da svet postaje svakodnevno brži, kompleksniji i povezaniji, te da lideri moraju pomoći svojim građanima i privredi da idu u korak s tim i iskoriste prednosti.

Podsetila je da je, kada je preuzela dužnost šefa srpske vlade, postavila jasne i ambiciozne ciljeve, kao što je početak transformacije srpske ekonomije u tehnološki modernu, digitalizovanu, orijentisanu ka istraživanjima i inovacijama.

- Počeli smo sa transformacijom obrazovanja i javne administracije. Uveli smo programiranje kao obavezni predmet u osnovnim školama, tako da deca danas u Srbiji uče Skreč, Pajton, Pajgejm, i Džupiter u osnovim školama. Uvodimo i osnove veštačke inteligecnije u osnovne škole. Povezujemo škole sa brzim internetom i uvodimo digitalne knjige i učionice. Povećali smo broj IT razreda u višim školama i proširili kapcitete na univerzitetima da mogu da prime više studenata iz te oblasti. Investirali smo snažno u visokotehnološku infrastrukturu, uložili u naučno tehnološke parkove, istrazivačke institute - objasnila je ona.

Banabić je prenela da je javnoj administraciji postavljeno kao prioritet E-uprava kako bi imali transparentne i efikasne usluge dostupne građanima i privredi u svako doba.

Kazala je da su uočeni već jasni benefiti tih promena, posebno tokom pandemije, pre svega u procesu vakcinacije, kada su zahvaljujući E-upravi građani mogli lako da se registruju i biraju vakcine.

- Kao vlada bili smo u mogućnosti da pratimo taj proces u realnom vremenu, da njime upravljamo uspešno - dodala je ona.

Kazala je da je vlada, pored brojnih pozitivnih elemenata, svesna povredivosti i izazova koje digitalizacija donosi sa sobom.

- Sajber bezbednost je realno pitanje i potencijalno velika pretnja. U Srbiji smo brzo napredovali u obezbeđivanju kritične sabjer infrastrukture - rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da je detaljno izrađena sajber strategija i usvojeni zakone, osnovan nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika IT sistema, koji pribavlja sve podatke o potencijalnim rizicima i onda upozorava.

Razvijena su dva državna "Data centra", koji čuvaju podatke, najvažnije registre.

- Srbija smatra zaštitu podataka veoma važnom i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji gde možemo obezbediti visoke standarde bezbednosti - rekla je ona.

Brnabić je istakla da Srbija neprestano obučava osoblje kako bi uočili pretnje i na njih adekvatno odgovorili.

- Razumemo da je ključna međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala. Zato smo opredeljeni da povećamo komunikaciju, deleći najbolje prakse i pouke, i učestvujemo u međunarodnim procesima sajber bezbednosti - naglasila je ona.

Rekla je da je Srbija ponosna na svoje napore postignutih do sada, koji su dobili pohvale raznih indeksa sajber bezbednosti, kao što je to učinila i Svetska banka.

- Spremni smo da dalje radimo sa drugima u toj oblasti kako bi nastavili da učimo i delimo najbolje prakse - zaključila je premijerka.

Danas je drugi dan dvodnevne konferencije, koja je počela juče, a pored premijerke izlaganja su imali i generalni sekretar OEBS-a Helga Šmit, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger…

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.