SRBIJA DANAS SAZNAJE: Ovako je Venecuela reagovala povodom upada u njena predstavništva u SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA DANAS SAZNAJE: Ovako je Venecuela reagovala povodom upada u njena predstavništva u SAD

Prenosimo saopštenje u celosti

Bolivarska Republika Venecuela najoštrije osuđuje pred međunarodnom zajednicom nasilini upad u njena diplomatska predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su izvele osobe javno podržane od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država i koje deluju kao agenti te vlade, podržavajući njene političke interese i kršeći Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

Veneculanska diplomatska predstavništva u Sjedinjenim Američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Državama mogu da koriste samo zvanični diplomatski predstavnici demokratske vlade predsednika Nikolasa Madura koja je izabrana u skladu sa Ustavom.

Navedeno uključuje i diplomatske predstavnike koji trenutno obavljaju svoje dužnosti pred multilateralnim organizacijama sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Tolerisanje ili podsticanje bilo kakvih pretnji usmerenih protiv venecuelanskih diplomatskih predstavnika od strane građana koji borave na teritoriji SAD predstavljaju izuzetno ozbiljno kršenje međunarodnih obaveza Vlade SAD.

Bolivarska Republlika Venecuela zahteva od nadležnih organa SAD da ispune svoje pravne dužnosti i preduzmu neophodne mere da odmah oslobode nasilno okupirana venecuelanska diplomatska predstavništva, kao što je predviđeno Članom 22 i Članom 45 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, u kojima se govori o obavezi da se zaštite diplomatska predstavništva, čak i u slučaju prekida diplomatskih odnosa, kao što to čini Venecuela sa starim sedištem ambasade SAD u Karakasu.

Ukoliko Vlada SAD nastavi sa neispunjavanjem svojih međunarodnih obaveza, Vlada Bolivarske Republike Venecuele će zadržati pravo na legalne i recipročne akcije na venecuelanskoj teritoriji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.