SRAMOTA KRIVOKAPIĆEVE VLADE: Haradinajevog prijatelja i dalje drže za počasnog konzula, ministarstvo ćuti

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 17:03

SRAMOTA KRIVOKAPIĆEVE VLADE: Haradinajevog prijatelja i dalje drže za počasnog konzula, ministarstvo ćuti

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore nije se izjasnilo o statusu Gazmenda Abrašija,  iako se za njegovo ime vežu afere Vlade Zdravka Krivokapića i dalje ga drži za počasnog konzula Crne Gore.

Abraši je vlasnik fabrike cigareta u Gnjilanu, koja je postala poznata u aferi "Kleopatra", kada je otkriveno da je grupa kontroverznih biznismena nameravala da tamo proizvodi bliskoistočne brendove cigareta.

Za Abrašija se vežu i drugi brojni sumnjivi poslovi. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kako je objavljeno u medijima, on je pod istragom tužilaštva u Prištini zbog sumnje u korupciju prilikom privatizacije hotela "Grand". Još nema podataka da li je podnet optužni predlog protiv Abrašija ili je oslobođen sumnji, iako je vest o pokretanju istrage objavljena pre nekoliko godina. Navodno, Abraši je bio deo grupe koja je htela da milionima evra podmiti više službenika da bi na tenderu dobili luksuzni hotel u Prištini. Abraši i druga lica obuhvaćena ovom istragom odbacili su te optužbe.

U isto vreme, Abraši je vlasnik fabrike cigareta u Gnjilanu, a oko ekonomskih pitanja savetovao je i nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina. Abraši je aktivan i kao političar.

Po Zakonu o vanjskim poslovima, karijerne diplomate moraju činiti 80 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Mada je ta zakonska norma uvedena da bi se profesionalizovala diplomatska služba, u praksi skoro da i nije poštovana. U ranijem periodu bilo je evidentno podređivanje diplomatije partijskoj i drugoj politici, uprkos brojnim upozorenjima političke javnosti i dela civilnog sektora koji se studiozno bavi pitanjima vezanim za rad Ministarstva vanjskih poslova. Novo rukovodstvo MVP počelo je sa promenama u diplomatskoj mreži, ali efekti tih koraka tek se očekuju.

Iz MVP su ranije saopštili da u kontinuitetu prate rad svih počasnih konzula koji zastupaju interese Crne Gore u inostranstvu. Za počasnog konzula, po pravilu, postavlja se lice koje uživa ugled u državi prijema i želi da zastupa interese Crne Gore, pri čemu dužnost obavlja isključivo na volonterskoj osnovi. Ukoliko se utvrdi da neko od njih narušava ugled Crne Gore ili ne obavlja svoju dužnost u skladu sa instrukcijama ministra vanjskih poslova i Vlade Crne Gore, MVP pokreće sve potrebne procedure za njegov opoziv.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, počasnog konzula opoziva Vlada na predlog ministra vanjskih poslova, a odluku o otvaranju, zatvaranju ili privremenom zatvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništa donosi Vlada, na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

Mada iz MVP-a tvrde da preduzimaju sve potrebne korake u cilju dalje profesionalizacije diplomatsko-konzularne mreže, ali i mreže počasnih konzula, određena imenovanja iz ranijeg perioda i dalje izazivaju ozbiljnu pažnju. Na primer, još se ne zna hoće li biti opozvan crnogorski počasni konzul u Napulju Frančesko Gala Trinkera. U pitanju je italijanski advokat koji je u "Duvanskoj aferi" pred sudom u Bariju branio Stanka Caneta Subotića, kontroverznog biznismena koji je bio uključen u ozbiljne poslovne poduhvate u Crnoj Gori. Imenovanje Trinkere deo javnosti je i ranije oštro kritikovao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.