SRAMNO! ĐUKANOVIĆ SE ZAKLEO PRED HRVATIMA! Dao prisegu: Nećemo praviti kompromise sa Srbima

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 20:45

SRAMNO! ĐUKANOVIĆ SE ZAKLEO PRED HRVATIMA! Dao "prisegu": Nećemo praviti kompromise sa Srbima

Uprkos brojnim političkim pritiscima kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije, neće biti.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja EU u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Republike Hrvatske, predsedavajuće Savetu EU, Veselka Grubišića, saopšteno je iz kabineta predsednika.

- Hrvatski ambasador je pozdravljajući Predsednika i kolege istakao da mu je čast što je u ulozi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << domaćina kada njegova zemlja prvi put predsjedava EU, i to u vreme pandemije korona virusa, i zahvalio svima na saradnji. Uz podsećanje na pomoć EU tokom najteže faze, posebno je zahvalio predsedniku Đukanoviću i Crnoj Gori na odlučnosti i visokom profesionalizmu u borbi sa COVID-19, repatrijaciji hrvatskih i građana drugih evropskih zemalja, uz ocenu da je Crna Gora vrednovala pomoć na dostojanstven način i pokazala da je pravi saveznik, država na koju se može računati.

On je poručio da Crna Gora isto tako može računati na EU i u procesu ekonomskog oporavka, podsećajući da je i tokom pandemije Hrvatska bila veoma aktivna kao predsjedavajuća država, što je potvrđeno i održavanjem Zagrebačkog samita sa kojeg su poslate poruke ohrabrenja za evropsku perspektivu zemlja ZB. Na toj liniji, Grubišić nije isključio da će Crna Gora otvoriti poslednje poglavlje u pregovaračkom procesu do kraja hrvatskog predsjedavanja - navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio ambasadoru Grubišiću na inicijativi za organizovanje razgovora, ali i na visokoj pažnji koju je Hrvatska posvetila temi proširenja tokom predsjedavanja što je izuzetno važno za Crnu Goru i region, kao i za EU.

- On je posebno zahvalio Evropskoj uniji i svim zemljama članicama na izuzetnoj pomoći koju su pružili Crnoj Gori u vreme prve faze borbe sa korona virusom u kojoj je naša zemlja ostvarila odlične rezultate, i pokazala funkcionalnost institucija, kompetentnost zdravstvenog sistema i visok nivo društvene odgovornosti.

Pomoć EU biće ključna i za narednu fazu oporavka naše ekonomije, ocenio je Milo, posebno za otvaranje granica, finansijski podsticaj, ekonomsku stabilnost i razvoj i koncipiranje dugoročnog ekonomsko-investicionog okvira. On je upoznao ambasadore sa aktivnostima i planovima Crne Gore u sprovođenju strukturnih reformi i jačanju investicione konkurentnosti - navodi se u saopštenju.

Đukanović je, dodaju, ambasadorima potvrdio da je evropeizacija i dalje put bez alternative za region u kojem se i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu.

- Dalja evropeizacija suštinski je interes i regiona i EU, poručio je on, i u tom kontekstu pozdravio otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je podsticaj za sve. Izrazio je očekivanje da će Crna Gora zasluženo i opravdano uskoro otvoriti poglavlje 8, što bi bilo i priznanje i potvrda da EU stoji iza svojih reči, da nastavlja sa politikom otvorenih vrata, mada ni drugačija odluka neće uticati na naš euroentuzijazam.

Koristeći priliku, dao prisegu (zakletva hrvatske vojske) da se neće praviti kompromisi sa Srbima

On je diplomatske predstavnike zemalja EU upoznao i o planovima za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori, ističući da je vladajuća struktura uvek bila spremna za dijalog sa opozicijom oko izbornih uslova, ali ne i da dozvoli neodgovorno ponašanje i dovede u pitanje funckionalnost države. Đukanović se osvrnuo i na aktuelnu temu odnosa crkve i države, uz poruku da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrednosti, i da uprkos brojnim političkim pritiscima kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije, neće bit - kaže se u saopštenju.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je uz podsećanje na veliku pomoć EU Crnoj Gori, izrazio zadovoljstvo komunikacijom između prijatelja, što Crna Gora i EU jesu.

- Ambasadori zemalja EU iskazali su visoke ocjene za rezultate Crne Gore u izazovnom vremenu borbe sa korona virusom i najvećim dijelom iskazali interesovanje za ekonomski oporavak države i stvaranje ambijenta za uređen i proaktivan investicioni ambijent, kao i za aktuelna kretanja u regionu.

Đukanović je zahvalio na interesovanju i korisnim sugestijama, ističući da će vladavina prava kao preduslov ekonomskog razvoja i dalje biti ključni prioritet državne politike, kao preduslov za saradnju sa kredibilnim partnerima - zaključeno je u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.