SPREMITE SE, STIŽE NAM KOŠAVA Jak vetar u Beogradu mogao bi da potraje i do 10 DANA

Izvor: Press, 01.Nov.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREMITE SE, STIŽE NAM KOŠAVA Jak vetar u Beogradu mogao bi da potraje i do 10 DANA

U Beogradu će tokom sutrašnjeg dana početi da duva košava, a prema nekim prognozama meteorologa, muke sa ovim jakim jugoistočnim vetrom, toliko karakterističnim za srpsku prestonicu, građani bi mogli da imaju i u narednih desetak dana!
Foto:blic
"Prvu dekadu novembra obeležiće česta prolazna naoblačenja s kratkotrajnom kišom, temperaturom iznad prosečnih vrednosti i povremeno jakim jugoistočnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vetrom u košavskom području", stoji u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dok mesečna prognoza objavljena na zvaničnom sajtu pokazuje da se jak vetar može očekivati sve do 12. novembra.
Foto: RHMZ / screenshot
Sutra kreće košava

Podsetimo, košava je vetar srednjeg i jakog intenziteta koji donosi suvo i hladno vreme, koji duva samo u Srbiji i delovima Bugarske i Rumunije, a veoma je karakterističan i za srpsku prestonicu.
U narodu postoje verovanja da košava može da traje tri, sedam ili čak 21 dan. Međutim, sa ovim se ne slažu u potpunosti meteorolozi, a to demantuje i statistika pošto je košava u Beogradu, u dva navrata, 1953. i 1972. godine, duvala po mesec dana!
U meteorološkim analima ostao je zapisan 17. oktobar 1976. godine kada je košava imala udare od čak 35,9 metara u sekundi ili oko 130 kilometara na sat.
Još jedna od karakteristika košave je i što tokom dana menja intenzitet, i najsnažnije duva između pet i deset sati ujutro, kao i da postoji i topla košava koja nastaje u situacijama kada se istočnije od nas nalazi anticiklon, dok je u Sredozemlju ciklon. Tada razlika u pritisku rađa ovaj vetar koji, po pravilu, donosi otopljenje i do desetak stepeni u odnosu na vreme koje je prethodilo.
Foto: RHMZ / screenshot
Prognoza za novembar
Baš to će, prema najavama meteorologa, biti slučaj u Beogradu narednih dana pošto se očekuje da temperatura stigne i do 23-24 stepena.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.