SPOMEN KUĆA BRAĆE TAN: Kulturno-naučna oaza posebne istorije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2019, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPOMEN KUĆA BRAĆE TAN: Kulturno-naučna oaza posebne istorije (VIDEO)

Jedna od najatraktivnijih kulturnih znamenitosti Vojvodine!

Spomen kuća braće Tan (Than) Mora (slikar) i Karolja (hemičar) predstavlja jedinstvenu kulturnu vrednost Vojvodine i pravi turistički doživljaj.

Braća Tan bili su rođeni Bečejci, potomci plemićke loze doseljenika iz Nemačke. Njihov otac Janoš bio je kraljevski nameštenik inženjer, prvak u službi uprave grada.

Oni su bili značajni predstavnici svojih profesija i važan deo kulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << života Bečeja. Mor Tan je rođen u Bečeju 19.juna 1828. godine. Bio je značajni predstavnik mađarskog slikarstva takozvanog istorijskog žanra.

Za umetnički domet dobija priznanja i nagrade, među njima i nagradu Pariskog salona, najvrednije priznanje tadašnjeg sveta. Od slika u vezi sa srpskom istorijom njegovo delo je lik Save Tekelije u svečanom ornatu i prizor smrti Karađorđa.

Rimokatoličkoj crkvi u Bečeju, kao crkvi koja ga je krstila, poklonio je sliku Uznesenje Marijino (spada u red najboljih njegovih ostvarenja), a svom rodnom gradu je poklonio triptihon istorijskog žanra.

Mor Tan preminuo je u Trstu, 11. marta 1899. godine, gde je provodio svoje poslednje godine života.

Karolj Tan rođen je takođe u Bečeju, 20. decembra 1834. godine. Bio je dobrovoljac u revoluciji i u jednoj livnici topova otkriva za sebe da ga hemija više interesuje nego bilo šta drugo.

Uprava grada Bečeja mu je 1902. godine za životno delo dodelila čin počasnog građanina. Karolj je preminuo 05. jula 1908. godine u Budimpešti.

Spomen kuća jednim delom odiše brojnim zanimljivim interaktivnim eksponatima, kao i raznoraznim ilustracijama, namenjenim pre svega najmlađima.

Posetioci ovde imaju jedinstvenu priliku da uživaju u postavljenim eksponatima, ali i da isprobaju logiku i odgovore na zadatke koji su postavljeni (iz oblasti hemije, biologije, fizike).

Čim zakoračite u unutrašnjost kuće, prvi pogled je na likovnu galeriju, kojom raspolaže deo objekta okrenut ka ulici.

Kuća je podignuta početkom 19. veka, više puta je obnovljena, a originalna fasada nije sačuvana.

Spomen kuća braće Tan i sada nakon toliko vekova čini jednu od najatraktivnijih kulturnih znamenitosti ovog dela Vojvodine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.