SPEJS IKS DOVEZAO NOVE ASTRONAUTE U KOSMOS: Na Međunarodnu svemirsku stanicu stigli privatnom letelicom (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 12:59

SPEJS IKS DOVEZAO NOVE ASTRONAUTE U KOSMOS: Na Međunarodnu svemirsku stanicu stigli privatnom letelicom (FOTO/VIDEO)

Nova posada stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu letelicom u vlasništvu Elona Maska

Nova posada stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) raketom privatne američke kompanije Spejs Iksa.

AP javlja da je kapsula "Zmaj“ u vlasništvu kompanije Ilona Maska stigla na MMS dan nakon lansiranja iz svemirskog centra Nase "Kenedi" u SAD.

Two @SpaceX #CrewDragon vehicles are docked to the station for the first time. It's also the second visit for >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crew-2 Endeavour. More... https://t.co/c6G2Zu14dW pic.twitter.com/ZrC0pZEG9R

— International Space Station (@Space_Station) April 24, 2021

Četvoro astronauta, dvoje iz SAD i po jedan iz Francuske i Japana provešće šest meseci na svemirskoj stanici, gde će zameniti četiri astronauta koji će se u sredu vratiti na Zemlju.

Ovo je prvi put da su dve kapsule s posadama Spejs Iks-a prisutne na MSS-u u isto vreme.

The four @SpaceX Crew-2 astronauts docked the #CrewDragon Endeavour to the station today at 5:08am ET one day after launch. #LaunchAmerica | https://t.co/gmlUpBr8TX pic.twitter.com/sHaDPJJZw1

— International Space Station (@Space_Station) April 24, 2021

Agencija navodi da su astronauti Nase Šejn Kimbrou i Megan Mekartur, zapovednik i pilot "Zmaja", tokom leta samo nadzirali rad računara svoje kapsule, a u slučaju potrebe mogli su da preuzmu kontrolu, ali je autonomni sistem dobro uradio svoj posao.

Pored njih, na MSS su stigli i Francuz Tomas Pesketi i Japanac Akihiko Hošide, a svi oni osim Mekarturove već su tu boravili ranije.

Watch Falcon 9 launch Dragon with four astronauts on board to the @space_station → https://t.co/bJFjLCzWdK https://t.co/706eQCSzoK

— SpaceX (@SpaceX) April 23, 2021

Sledeća četiri dana svemirska stanica će biti dom za 11 astronauta, što je blizu rekorda od 13 koliko ih je bilo prisutno u jednom trenutku tokom ere svemirskih šatlova Nase.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.