SPC UNELA NOVE SVECE U KALENDAR: Decu i episkope koji su nastradali u NDH crkva će proslavti na OVE datume

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2022, 07:34

SPC UNELA NOVE SVECE U KALENDAR: Decu i episkope koji su nastradali u NDH crkva će proslavti na OVE datume

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio je za svete, na majskom zasedanju, decu mučenike jastrebarske i sisačke, koji će se ubuduće praznovati 13. jula. Svoje mesto u kalendaru našli su i sveti mučenici zvorničko-tuzlanski, sa datumom praznovanja 26. maja, kao i sveti mučenici bački - čije sećanje je 10. januara.

Mučenicima prebilovačkim i donjohercegovačkim pribrojani su, kako je saopštila SPC, i "svi ostali mučenici postradali za veru u Hercegovini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u vreme Drugog svetskog rata", koji će se svi zajedno proslavljati pod nazivom sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici 24. jula.

Liku svetih pribrojani su i sveti Danilo, episkop karlovački i plaščanski, sa datumom praznovanja 27. januara, kao i sveti Irinej (Ćirić), episkop bački, sa datumom praznovanja 24. marta. Zaslugom episkopa Irineja iz mađarskog logora Šarvara spaseno je i razmešteno po Bačkoj eparhiji oko 2.800 dece i 180 majki sa odojčadima, a u Novom Sadu je osnovana Eparhijska dečja bolnica za lečenje mališana koji su u ovom logoru oboleli od tuberkuloze. Kasnije je poradio na spasavanju odraslih. U SPC je prvi počeo naučno da obrađuje probleme iz Staroga zaveta.

Svoje mesto u kalendaru naći će ubuduće i 73 sveštenomučenika gornjokarlovačka, koji će se praznovati kad i sveti sveštenomučenik Sava gornjokarlovački, 4. jula; zatim sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički (Streličić), sa datumom praznovanja 8 maja; sveti sveštenomučenik Miloš (Bilbija) Grkovačko-crnoluški, sa datumom praznovanja 28. jula; sveti sveštenomučenici Ilija (Budimir), Risto (Ćatić), Kosta (Stanišić) i ostali livanjski mučenici, čiji datum praznovanja će uskoro biti utvrđen i saopšten. Obeležavaće se i sveti prepodobnomučenici medljanski iguman Serafim, monah Avakum i monah Mardarije, sa datumom praznovanja 28. septembra. Izmenjen je datum praznovanja mučenika dabrobosanskih: umesto 28. juna, njihov spomen će se ubuduće obeležavati 5. jula. Određen je i datum praznovanja svetih sveštenomučenika žitomislićkih - 13. jun.

Na poziv arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, patrijarh srpski Porfirije od juče je u dvodnevnoj kanonskoj poseti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji. Planirano je da patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan danas, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, služe svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju.

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.