ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ruski srednjoškolci pronašli NOVO OSTRVO nastalo usled GLOBALNOG ZAGREVANJA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ruski srednjoškolci pronašli NOVO OSTRVO nastalo usled GLOBALNOG ZAGREVANJA (VIDEO)

Površina novog ostrva iznosi oko 110 hektara.

Ostrvo su otkrili srednjoškolci iz Čuvašije pod rukovodstvom studenata Moskovskog vazduhoplovnog instituta.

- Površina novog ostrva iznosi oko 110 hektara, njegova dužina je 1,9 kilometara, širina jedan kilometar. Nakon što geografsko otkriće zvanično dobije priznanje od hidrografske službe Ministarstva odbrane Rusije, na novo ostrvo će se uputiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naučna ekspedicija, koja će obaviti topografsko snimanje, detaljno opisati i fotografisati ostrvo -  navodi se u saopštenju.

Analizirajući geografske karte i svemirske snimke akvatorije Karskog mora, učenici su primetili da je Zemaljski rt koji pripada ostrvu Šmit izgubio vezu sa glavnim ostrvom. Kako bi potvrdili otkriće novog ostrva, oni su se obratili "Roskosmosu" da bi dobili detaljne satelitske snimke.

- Pretpostavljamo da je deo zemlje, koji povezuje dva dela kopna, nestao zbog globalnog zagrevanja. Najverovatnije je prevlaku činila meka porozna stena, a usled aktivnog topljenja obližnjih lednika, prevlaka je raznesena. Potoci vode ispod lednika koji se topio, odneli su zemljane prevlake koje su spajale rt sa ostrvom - navodi se u saopštenju studenata Moskovskog vazduhoplovnog instituta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.