ŠOK ZA SRČANE BOLESNIKE! Nagla promena vremena u Srbiji udara na ZDRAVLJE, ključno je da se vodite NAJVAŽNIJIM PRAVILOM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2019, 06:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK ZA SRČANE BOLESNIKE! Nagla promena vremena u Srbiji udara na ZDRAVLJE, ključno je da se vodite NAJVAŽNIJIM PRAVILOM!

Ovih dana razlika u temperaturi vazduha bila je čak i 27 stepeni, zbog čega su mnogi hronični bolesnici osetili velike tegobe, od variranja krvnog pritiska do nesanice

Ubrzan rad srca, pad krvnog pritiska, ali i njegov nagli skok mogli su da osete srčani bolesnici tokom ovih dana jer je došlo do nagle promene vremena. To nije sve, jer su građani patili od nesanice, bili nervozni i napeti.

A nije ni čudo, kako prenose meteorolozi, jer su se temperature vazduha razlikovale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za čak 27 stepeni, što je bio sluačaj u ponedeljak u Leskovcu.

Ekstremna promena

- Zabeležene ekstremne promene temperature kod svih građana mogu da izazovu nervozu, napetost i nesanicu. Ipak, najugroženiji su srčani, odnosno kardiovaskularnji i hronični bolesnici - objašnjava prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

- Pri niskim temperaturama dolazi do naglog skupljanja krvnih sudova, dok se na toploti oni šire. Zbog tih čestih promena postoji opasnost da bolesnici dožive srčani ili moždani udar, jer na takvim temperaturama vrednost krvnog pritiska stalno variraju, što je šok za organizam - dodaje doktorka Obradović.

Šta se konkretno dešava na nebu iznad naših glava, objašnjava Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella", koji kaže da je prethodnih dana došlo do ogromnog temperaturnog šoka, tj. razlika između jutarnje i dnevne temperature bila je čak 27 stepeni.

Opasno u četvrtak

Uzrok ove promene temperature bili su dojučerašnje vedro vreme i nedostatak oblaka koji bi zadržali toplu vazdušniu masu pri tlu tokom noći.

Opasno će biti u četvrtak, kada će u većini krajeva jutarnja temperatura kretati ispod nule, a dnevna oko 26 stepeni - objašnjava on.

Savetuje se da se pri bilo kakvim prvim tegobama, obratite lekaru i uredno slušate savete.

BONUS VIDEO: Buran kraj leta u Španiji - POPLAVE, OLUJE, TORNADO, BUJICE NA ULICAMA 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.