SNAĐITE SE SAMI Iračka vojska ostavljena na milost i nemilost ISIS-u, narod više nije siguran

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 22:51

"SNAĐITE SE SAMI" Iračka vojska ostavljena na milost i nemilost ISIS-u, narod više nije siguran

Granatiranje Zelene zone i aerodroma u Bagdadu, kao i bombardovanje pijace u glavnom gradu, pokazali su nizak nivo obuke iračkih snaga bezbednosti, smatraju američki analitičari

Nakon invazije na zemlju 2003. godine, iračke snage bezbednosti morale su iznova da obučavaju pripadnike vojske, a glavni način da se to uradi bila je obuka od strane stranih stručnjaka i instruktora. Međutim, 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa i uvođenja ograničenja, vojna obuka za Iračane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je zaustavljena. To je prvi razlog pada nivoa obuke.

Živeći u bazama sa malo socijalnog distanciranja, pripadnici iračke vojske bili su među prvim žrtvama koronavirusa u zemlji. S tim u vezi, u martu 2020. godine, Međunarodna koalicija koju predvode SAD objavila je da povlači strane instruktore u nameri da zaustavi širenje pandemije.

عمليات بغداد: قتلى وجرحى بانفجارين انتحاريين بساحة الطيران وسط العاصمة العراقية بغداد

- 9 قتلى وأكثر من 15 جريحاً في انفجاري بغداد#الرؤية_بلا_حدود pic.twitter.com/kwvXc7f9eX

— صحيفة الرؤية (@Alroeya) January 21, 2021

Pored toga, iračke službe bezbednosti izgubile su mogućnost da u potpunosti koriste sisteme za nadzor komunikacija koji su pripadali međunarodnoj koaliciji. Ovo je u velikoj meri zakomplikovalo pokušaje zaustavljanja terorističkih napada unapred.

Rukovodstvo Međunarodne koalicije saopštilo je prošle godine da je iračka vojska sposobna da se samostalno bori protiv ostataka Islamske države, ostavljajući osam baza širom zemlje.

Istovremeno, pozivajući se na poboljšanu bezbednosnu situaciju, vlasti Bagdada uklonile su mnoge betonske zidove i kontrolne punktove. Iskusnije jedinice povučene su iz gradova kako bi izvršile operacije uništavanja usnulih ćelija Islamske države u drugim regionima.

Big changeover in the senior Iraqi security leadership replacing heads of MoI intel, NSS, Falcons Intel Cell, Federal Police and the BOC. Kadhimi cleaning house again in response to yesterday’s suicide bombing in Baghdad. https://t.co/dr7dFlpiLC

— Alex Mello (@AlexMello02) January 22, 2021

Prema rečima analitičara Aleksa Meloa, sve ovo je navodno prouzrokovalo smanjenje nivoa obučenosti iračkih službi bezbednosti.

Irački premijer Mustafa al-Kazimi zauzvrat je najavio promenu kadrova u rukovodstvu službe bezbednosti, uključujući komandante savezne policije i antiterorističke jedinice "Sokoli".

Tokom poslednjih nekoliko meseci bilo je nekoliko napada, kako u Zelenoj zoni, u kojoj dominiraju stranci, tako i na aerodromu u Bagdadu. Pored toga, 21. januara, izvršen je dvostruki teroristički napad na pijacu u Bagdadu. Tada su najmanje 32 osobe poginule, a još 110 ranjeno.

As I mentioned a few days ago, the international coalition leadership announced its withdrawal from the Qayyarah and Kirkuk camp(K1), and handing them over to the Iraqi forces.

As for the reason for this transfer, you can read this thread.#USA #Iraq #Iran #PMU #IRGC #Trump https://t.co/TB0CDgZmpr pic.twitter.com/MRohztozeV

— Eva J. Koulouriotis - إيفا كولوريوتي (@evacool_) March 29, 2020

Najverovatnije problem leži nešto dublje i sastoji se u osrednjoj obuci stručnjaka Međunarodne koalicije za koju se izdvaja ogroman novac, ali koja ne donosi stvarnu korist.

U izveštaju o aktivnostima Međunarodne koalicije u Iraku za poslednji kvartal 2020. godine rečeno je da je iračka vojska spremna da se samostalno suprotstavi Islamskoj državi, ali je u istom dokumentu rečeno da snage bezbednosti nisu u stanju da kompetentno koriste artiljeriju i digitalne komunikacije.

Istovremeno, zamenik komandanta Združene operativne komande Iraka zatražio je od Koalicije da pruži podršku u definisanju zahteva za strukturom komandovanja, kontrole, komunikacije, obaveštajne službe i sajber odbrane.

Takve primedbe bacaju sumnju na produktivnost obuke iračke vojske. Uprkos tvrdnjama Koalicije o ogromnom broju obučenih vojnika i oficira, čak i dobro obučeni pripadnici vojske neće biti efikasni bez vazdušne i artiljerijske podrške, veza i komande.

Dakle, nizak nivo obuke verovatnije je povezan sa nekvalitetnom i neefikasnom obukom pripadnika iračkih snaga bezbednosti od strane stranih instruktora. Razlog tome je želja SAD da sačuvaju svoj državni status te zemlje, bez kojeg iračke trupe ne mogu same da se nose sa militantima.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.