SMRT ZA FRANCUSKE ISLAMISTE: Došli u Irak da seju IDEOLOGIJU MRŽNJE, a sada je STIGLA PRESUDA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMRT ZA FRANCUSKE ISLAMISTE: Došli u Irak da seju IDEOLOGIJU MRŽNJE, a sada je STIGLA PRESUDA

Trojica Francuza osuđena su na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je sudija bagdadskog suda koji je učestvovali u donošenju presude.

Reč je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Mačou, koje su u Siriji uhapsili pripadnici SDF-a saveza koji se bori protiv Islamske države, pre nego što su u februaru sa još devet svojih sunarodnika prebačeni u Irak.

- Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ID - rekao je službenik suda, želeći da ostane anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

U skladu sa iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li učestvovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Iraq sentences three French Islamic State group members to death https://t.co/KcVxq2cY2K pic.twitter.com/iBRPJuTqkT

— FRANCE 24 (@FRANCE24) May 26, 2019

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja ID u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor. Presude izrečene u nedelju mogle bi ponovno da otvore raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potiču.

Advokat Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo delovanje pravosuđa.

- Francuskog državljanina osudili su samo na temelju ispitivanja sprovedenih u bagdadskim zatvorima. Ministarstvo inostranih poslova garantovalo je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku - rekao je advokat Me Nabil Boudi.

Aktivisti angažovani na odbrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema garancije da će suđenja biti pravedna".

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.