SMEJE SE KAO LUD NA BRAŠNO: Svi znamo ovu izreku, a evo kako je nastala!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2020, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SMEJE SE KAO LUD NA BRAŠNO": Svi znamo ovu izreku, a evo kako je nastala!

Sigurno ste je i vi izgovorili mnogo puta pritom se smejući njenoj bizarnosti, ali evo šta ova izreka zapravo znači!

U Srbiji se odvajkada za nekoga ko se zarazno i naizgled bez razloga smeje kaže da se "smeje k’o lud na brašno". Iako zvuči krajnje bizarno iza ove izreke se zapravo krije interesantna istorijska priča.

Postoji i teorija koja smatra da izraz ima makedonske korene. Tamo je postojao običaj da se duševni bolesnici (koji su se često i histerično >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smejali) leče uz molitve nad brašnom od kojih su zatim pravljeni hlepčići.

Jedna teorija kaže da poreklo ovog neobičnog izraza treba tražiti još u Staroj Grčkoj. Naime, ljudi su tada verovali da božanstva, kao i ljudi, umiru.

Ona to čine u jesen i ponovo se rađaju s proleća. Ipak, preko zime, dok su stari bogovi mrtvi, a novi još nisu rođeni, duše mrtvih izlaze na svetlost dana, a jedina zaštita od njih za žive je smeh i radost.

Zato je to vreme kada razuzdane povorke svečara idu ulicama, igraju po trgovima i obilaze naselja. U tim povorkama naročito mesto zauzilami su likovi budala, dvorskih luda i ostalih lakrdijaša kojima je smeh bio nezaobilazni način teranja straha.

A kako su se ove "lude" često posipale brašnom, da bi bile bele kao mrtvaci koje ismejavaju, ovde treba tražiti korene izreke "smeje se k’o lud na brašno".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.