SLOVENIJA ODBILA DA IZRUČI CRNOGORCA: Podgorica ga traži zbog ubistva, Ljubljana rekla NE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOVENIJA ODBILA DA IZRUČI CRNOGORCA: Podgorica ga traži zbog ubistva, Ljubljana rekla NE!

Slovenija neće izručiti Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca, uhapšenog prošlog septembra posle 19 godina provedenih u bekstvu, piše današnji "Večer".

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gde se suočava sa kaznom od 20 godina zatvora zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastareo.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 meseci u zatvoru, nakon što ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na osnovu međunarodne poternice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtevu za azil, preneo je STA.

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama koje se još uvek primenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarevanja u Crnoj Gori je 30 godina. Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podneo uspešnu ustavnu žalbu.

U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIŠTA OD IZRUČENJA UBICE KOJI JE 20 GODINA BIO U BEKSTVU: Slovenija ne da Samardžića Crnoj Gori da ga ne bi ubili u krvnoj osveti

Izvor: Kurir, 14.Avg.2019

LJUBLJANA - Slovenija neće izručiti Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca, uhapšenog prošlog septembra posle 19 godina provedenih u bekstvu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.