SLAVIMO SABOR SVETOG ARHANGELA Danas valja započeti nešto novo, a OVE REČI čuvaće vas od svih bolesti i nevolja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2019, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLAVIMO SABOR SVETOG ARHANGELA Danas valja započeti nešto novo, a OVE REČI čuvaće vas od svih bolesti i nevolja!

Danas je Sabor Svetog Arhangela Gavrila i njegovo javljanje kroz istoriju. Veruje se da je ovaj dan dobar za novi početak.

Arhanđelu Gavrilu uznosimo hvalu u pesmama, priređujući mu praznični sabor po dva puta godišnje. Njegov prvi sabor praznujemo sutradan po Blagovestima Presvetoj Bogorodici, 8 aprila (26 marta po starom kalendaru), a drugi 26. jula (13. jula po starom kalendaru).

Ovaj arhangel saopštio je proroku Mojsiju kako je stvoren svet, što je on zapisao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u knjizi Postanja, proroku Danilu tajne o budućim carstvima i dolasku Spasitelja, svetoj Ani da će roditi blagoslovenu devu Mariju, prvosvešteniku Zahariju da će mu se roditi sin Jovan Preteča.

Svetoj Devi u Nazaretu blagovestio je začeće i rađanje sina Božijeg. Javio se i pravednom Josifu i pastirima kod Vitlejema, Isusu u Getsimanskom vrtu, ženama mironosicama.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vesto o vaskrsenju Hristovom.

Freska arhangela Gavrila u srednjevekovnom manastiru Mileševa poznata kao Beli anđeo jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Ovo je molitva čije reči bi svi vernici trebalo da izgovore da bi se sačuvali od nevolja i bolesti!

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg.

Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas je letnji Aranđelovdan

Izvor: RTS, 26.Jul.2019

Srpska pravoslavna crkva liturgijski obeležava Svetog arhangela Gavrila, slavi ga kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu. . Današnji praznik ustanovljen je na Svetoj Gori u devetom veku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.