SKROMNOST MU JE BILO DRUGO IME: Vojvoda Putnik je jednim svojim delom pokazao da je najbitnije biti čovek (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2021, 08:03

SKROMNOST MU JE BILO DRUGO IME: Vojvoda Putnik je jednim svojim delom pokazao da je najbitnije biti čovek (VIDEO)

Činjenica da je reč o jednom od najodlikovanijih pojedinaca u našoj istoriji zaista ne čudi.

Vojvoda Radomir Putnik predvodio je vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka Srbije - Balkanskim i Prvom svetskom ratu i davno se upisao u redove najvećih srpskih vojskovođa.

Vojvoda Radomir Putnik je tokom svoje bogate vojničke karijere bio dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Ordenje

Dobio je Orden Karađorđeve zvezde 1. i 2. reda, Orden belog orla 3, 4. i 5. reda, Orden takovskog krsta sa mačevima 5. reda, Orden Svetog Save 1. reda, Zlatna i srebrna medalja za hrabrost, Spomenica rata za oslobođenje i nezavisnost 1876—1878…

Pa zatim engleski Orden Svetog Mihaila i Svetog Đorđa sa lentom 1. reda, ruski Orden Svetog Stanislava 1. reda, francuski Orden Legije časti 2. reda, Francuska…ovo su samo neka odlikovanja našeg slavnog vojvode Radomira Putnika.

Činjenica da je reč o jednom od najodlikovanijih pojedinaca u našoj istoriji zaista ne čudi, pored svih podviga koje je imao. Ipak, ono što ga je krasilo iznad svega, jeste njegova skromnost.

Pored svih priznanja on je bio jedan miran i povučen čovek. Nikada nije nosio svoje ordenje, na ulici je izgledao sasvim običan čovek. Bio je jako skroman, nije voleo hvalisavce.

Za vreme balkanskih ratova, naredio je da dnevnice podporučnika i vojvoda budu iste, 3 dinara. Jednom ga je neko upitao zašto ne nosi odlikovanja. On mu je samo kratko odgovorio: „Moje dekoracije su ispod mundira”. Mnogi bi se nadmeno ponašali da su imali sve te ordene, ali njegova skromnost ih je nazvala dekoracije.

Savladala ga je bolest tokom Prvog svetskog rata. U Skadar je stigao 6. decembra 1915. godine. Na krf je prebačen 9. januara 1916.godine. U septembru iste godine je otišao u Nicu kako bi nastavio lečenje. U Nici se upokojio.

Punih 10 godina njegovi posmrtni ostaci su bili van njegove otadžbine. U Kraljevinu SHS preneti su 6. decembra 1926. godine, a sahranjen je na novom groblju 7. decembra 1926. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.