SKANDAL U MAROKU! Osudili novinarku na robiju zbog ABORTUSA KOJI NIJE POČINILA! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U MAROKU! Osudili novinarku na robiju zbog ABORTUSA KOJI NIJE POČINILA! (FOTO)

Sud u Maoku osudio je novinarku Hadžar Raisuni, poznatu po kritici vlasti, na jednogodišnju kaznu zatvora zbog optužbi da je imala ilegalni abortus i predbračne seksualne odnose za koje ona tvrdi da se nikada nisu dogodili.

Njen verenik profesor Rifat al-Amin dobio je jednogodišnju kaznu zatvora zbog navodnog saučesništva.

Moroccan journalist Hajar Raissouni jailed for abortion that she says never happened https://t.co/D00UNFzisF

— Natasha Fatah (@NatashaFatah) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << October 1, 2019

Doktor Mohamed Džamal Belkeziz, optužen da je izvršio abortus, osuđen je na dve godine zatvora.

Raisunijeva je u pismu iz zatvora napisala da su optužbe izmišljene.

Optuženi tvrde da se abortus nikada nije dogodio i da je Raisunijeva meta marokanskih vlasti zbog njenog izveštavanja o nemirima na severu zemlje, za šta je dobila nagradu.

Hajar Raissouni & her fiancé Rifaat Al-Amin (handcuffed hands raised) leaving the tribunal after receiving a 1 year sentence for "illegal sex" and abortion. The blatant injustice didn't break their spirit. #Morocco #FreeHajar (Photo AlYaoum24) https://t.co/U8zBJUJnUQ pic.twitter.com/7HIXTiL31Y

— Ahmed Benchemsi (@AhmedBenchemsi) September 30, 2019

Njen advokat, Muhamad Sadkou, kaže da je presuda represivna. On je dodao da odluka sudije znači da su tvrdnje marokanske države da poštuju međunarodne konvencije koje garantuju prava i slobode "laži koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću".

Raisunijeva je 31. avgusta uhapšena zajedno sa verenikom ispred klinike u Rabatu gde su joj hitno hirurški uklonili krvni ugrušak.

Njene pristalice i posmatrači navode da njeno hapšenje, ispitivanje i suđenje predstavljaju nastojanje države da javno osramoti Raisunijevu i odvrati druge od sličnih kritika. Sve optužbe protiv nje su izmišljene, tvrde oni.

Hajar Raissouni, a #Moroccan journalist, has been sentenced to one year in prison after being convicted of having an abortion that she denies. We call on the Moroccan authorities to #FreeHajar. pic.twitter.com/DaHDVthhSQ

— International Observatory of Human Rights (@observatoryihr) October 1, 2019

Advokat doktora Belkeziza kasnije je pružio lekarski dokaz sudu kako bi pokazao da Raisunijeva nikada nije obavila abortus.

Trajalvoč, deo Fondacije za pravdu Kluni, koji je pratio suđenje, naveo je da ono ima "odlike nepoštenog i kaznenog procesa".

- Dokazi ne podržavaju optužbe - naveli su oni i dodali da je odbrana tvrdila da su testovi krvi otkrili da je nivo hormona trudnoće kod optužene bio toliko nizak da je nemoguće da je bila osam nedelja trudna, kako je policijski lekar tvrdio.

BONUS VIDEO:

Kada je videla kako postupaju prema njenom ocu u bolnici, odlučila je da sve snimi i JAVNO OBJAVI NA INTERNETU (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.