ŠKALJARCI UVEK NAPLATE SVOJE DUGOVE: Sprečena planirana likvidacija u Podgorici

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2020, 08:32

ŠKALJARCI UVEK NAPLATE SVOJE DUGOVE: Sprečena planirana likvidacija u Podgorici

Beograđanin Srđan V. uhapšen sa pištoljem jer je, kako sumnja crnogorska policija, hteo da ubije mladića bliskog "kavčanima".

Pripadnici "škaljarskog klana", za koje se mislilo da su desetkovani likvidacijama i hapšenjima po Crnoj Gori, Evropi i Srbiji, i dalje su aktivni. Štaviše, spremni su za osvetu suprotstavljenom "kavačkom klanu", a jedan takav pokušaj osujetila je crnogorska policija.

Pripadnici specijalnog tima policije uhapsili su u Podgorici državljanina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije Srđana V., koji se sumnjiči za planiranje najmanje jedne likvidacije, preneli su podgorički mediji.

On je saslušan u Specijalnom tužilaštvu, gde je negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret i optužio policiju da ga je tukla da bi mu iznudila priznanje. Zbog toga je tražio da u tužilaštvo dođe neko iz Ambasade Srbije da bi bio siguran da će tužilac konstatovati povrede.

Iz srpske ambasade je nezvanično saopšteno da su pozvani u tužilaštvo tim povodom, ali da ne mogu da iznose detalje jer im je predočeno da je reč o predmetu sa oznakom tajnosti.

Crnogorska policija saopštila je da je kroz ranije aktivnosti usmerene protiv suprotstavljenih članova organizovanih kriminalnih grupa, sa organizacionim jedinicama Uprave policije i tužilaštvima, sprečila izvršenje većeg broja likvidacija, najmanje 44 planirana ubistva.

Srđan V. je odveden u Urgentni centar, gde je lekar sačinio izveštaj, a, prema nezvaničnim saznanjima, imao je povrede ispod očiju u vidu podliva. Nije poznato da li je povrede zadobio u policiji, kako to on tvrdi, ili ranije.

Prema dosadašnjim saznanjima, policija je dobila dojavu da se ispred zgrade u blizini Vezirovog mosta, u kojoj živi osoba za koju se veruje da je bila meta, nalazi sumnjiva osoba. Pripadnici specijalnog tima su odmah došli i legitmisali mlađu osobu koja je kod sebe imala dokumenta na ime Srđana V. Oduzeli su mu torbicu i pronašli pištolj bez fabričkog broja. Nekoliko minuta kasnije tuda je prošao i mladić koji je, navodno, trebalo da bude likvidiran.

Pripadnici policije su se potom uputili ka štek-stanu u kom je boravila ova osoba, za koju se veruje da je bliska "škaljarskom klanu". Tokom saslušanja u policiji Beograđanin je rekao da nema veze sa planiranjem ubistava, kao i da ne poznaje mladića koji je, prema sumnji policije, trebalo da bude meta.

Osumnjičeni je predat specijalnom tužiocu, a saslušanju je, pored branioca, prisustvovao i specijalni tužilac. Pošto je reč o tajnoj istrazi, nije bilo moguće dobiti više informacija o tome šta se sve stavlja na teret osumnjičenom, osim pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

Koliko su jake veze pripadnika klanova sa policijama obe države, pokazuje i likvidacija Bojana Mirkovića. On je, prema izvorima iz MUP, dvadesetak minuta pre ubistva 12. novembra sedeo u društvu sa Slobodanom Kuribakom, inspektorom UKP. Pošto su se rastali, svako je iz kafića otišao svojim kolima. Mirković je ubijen u garaži Belvila čim je parkirao automobil. Kuribak je suspendovan, kao i Aleksandar Purković, inspektor za droge u policijskoj stanici Zvezdara. Njihovu ulogu u svim ovim dešavanjima ispituje unutrašnja kontrola.

Podsećanja radi, rat klanova se razbuktao posle likvidacija vođe "škaljarskog klana" Igora Dedovića i njegovih saradnika Stevana Stamatovića (43) u Grčkoj, te Alana Kožara i njegovog prijatelja Damira Hadžića.

Četiri meseca nakon ubistva Dedovića i Stamatovića 19. januara "škaljarci" su pokušali u Kijevu da ubiju vođu "kavačkog klana" Radoja Zvicera, ali je on uspeo da preživi napad i teško ranjavanje.

Kavčani su potom uzvratili udarac ubistvima u Beogradu Aleksandra Šarca i Bojana Mirkovića u garažama TC Ušće i Belvila i otmicama Lazara Vukićevića, Damira Hodžića i još jednog momka iz Crne Gore. Nestao je i Lazar Ilić, osumnjičeni za ubistvo Šarca. Iza ovih nestanaka kriju se, kažu dobro obavešteni izvori, likvidacije ovih momaka namamljenih na prevaru.

Još neki zločini se pripisuju "kavačkom klanu", koji se dobro pozicionirao u Srbiji. To pokazuju i veze pojedinih uhapšenih sa Cetinja i Nikšića sa beogradskim kriminalcima. Takođe, izvori Srpskog telegrafa otkrili su i povezanost ovog klana sa policijskim strukturama u MUP Srbije. Pokrenuta je tim povodom i velika interna istraga u MUP.

"Škaljarski klan" je i dalje vitalan, a kako je pokazalo hapšenje u Podgorici, i dalje operiše i planira nove likvidacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.