SENAD JE PONOS SRBIJE I HEROJ IZ NOVOG PAZARA: Zaraženoj ženi dao veštačko disanje i spasio život (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2020, 08:45

SENAD JE PONOS SRBIJE I HEROJ IZ NOVOG PAZARA: Zaraženoj ženi dao veštačko disanje i spasio život (VIDEO)

Prilikom pomoći pacijentkinji, koja je nažalost preminula posle dve nedelje, Senad se nije inficirao.

Senad Dautović je jedan od 50 volontera koji su više od mesec dana pomagali medicinskom osoblju i pacijentima u Kovid centru u Novom Pazaru.

Njegovo herojsko delo, da ženi oboleloj od korone pruži veštačko disanje i produži joj život, izazvao je divljenje javnosti.

Pacijentkinja obolela od korone, koju je Senad Dautović sa kolegom trebalo da prebaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz vozila hitne službe u crvenu kovid zonu, na putu do bolničke sobe prestala je da diše. Tada je, rizikujući svoj, Senad počeo da spasava njen život.

- Dali smo sve od sebe kao za nju kao za sve, svakog pacijenta kojeg smo bili tu od prvog dana. Nismo gledali šta je i ko je. Pomagali smo znači od najpotrebnijeg kiseonika koji je dolazio u svim tim količinama velikim, do najzadnjeg, do hranjenja, do volonterki koje su presvlačile i tako dalje. Uradio sam to veštačko disanje i mislim da bih uradio opet - priča Senad Dautović, volonter u Regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru.

- Odmah je urađen brzi test, pi si-ar. Negativan je, ali će ostati ta volja i ta želja i nesebično požrtvovanje. Lekari su odmah priskočili i uradili pravu reanimaciju - navodi dr Mirsad Đerlek, koordinator regionalnog kovid centra u Novom Pazaru.

Senad je bio višestruki davalac krvi i ali je i njemu je zatrebala kada je pre dve godine morao na operaciju tumora. To ga je podstaklo da još više pomaže.

- Iako nije iz našeg grada, iako je rodom iz Rožaja ali supruga mu je iz Pazara, pa je on ustvari Pazarac. Što bi rekli odakle si, odakle ti je supruga. Došao je sa nama i radio izuzetno teške poslove iako smo tek kasnije saznali da je i sam bio dosta bolestan - dodaje Senad Župljanin, kolega volonter.

Dautović sa suprugom i dvoje dece živi u podstanarskoj sobi bez stalnih prihoda. Dobio je posao obezbeđenja u novopazaraskoj Hitnoj službi, za sada po ugovoru na određeno vreme.

Da bio konkurisao za stalni posao, prvo mora da kao državljanin Crne Gore ispuni administrativne uslove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.