SEĆANJE: Tragedija koja je spojila Srbiju i Jermeniju

Izvor: Mondo, 07.Dec.2018, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE: Tragedija koja je spojila Srbiju i Jermeniju

U Jermeniji je danas obeleženo 30 godina od stradanja sedmorice pilota Vojske Savezne Republike Jugoslavije koji su poginuli kada se njihov avion srušio tokom humanitarne misije.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Sedam pripadnika Komande RV i PVO – Vladimir Erčić, Predrag Marinković, Milenko Simić, Milan Mićić, Boriša Mosurović, Milisav Petrović i Jovan Zisov, poginuli su kada se 12. decembra 1988. godine njihov avion srušio prilikom humanitarne misije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u okviru koje je tadašnja SFRJ poslala pomoć Republici Jermeniji razorenoj stravičnim zemljotresom.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovala je danas u obeležavanju 30 godina od njihove pogibije.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su venac pored spomenika našim pripadnicima, koji je podignut 1995. godine.

Vence su položili i delegacija Ministarstva odbrane Republike Jermenije, članovi porodica poginulih pilota, kao i veliki broj okupljenih građana Jermenije.

Delegaciju je predvodio komandant 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO brigadni general Željko Bilić, a sa njima je poštu poginulim pilotima odalo i 11 članova njihovih porodica.

General Bilić izrazio je zahvalnost jermenskom narodu što odaju počast našim stradalim vazduhoplovcima, ne dozvoljavajući da uspomena na njih izbledi.

On je ukazao i na tradicionalno prijateljstvo koje povezuje Srbiju i Jermeniju i istakao da "se ono nikada neće ugasiti".

Obraćanje prisutnima završio je rečenicom da "piloti nikada ne umiru, oni se sele na nebo gde lete svoj poslednji let".

Tokom trodnevnog boravka u Republici Jermeniji, članovi delegacije i porodica položili su venac i u Memorijalu u okviru Muzeja genocida, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Odata počast poginulim srpskim pilotima u Jermeniji

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2018

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovala je u obeležavanju 30 godina od pogibije sedam pripadnika Vojske Savezne Republike Jugoslavije u Jermeniji...Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su venac pored spomenika njihovim pripadnicima, koji je podignut 1995....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.