SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Položen prvi kamen na memorijal posvećen nastradalima u logoru Sobibor

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2020, 19:51

SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Položen prvi kamen na memorijal posvećen nastradalima u logoru Sobibor

Očekuje se da će poslednje kamenje, na kojima će biti urezana imena žrtava, biti postavljeno u spomen obeležje u martu

 Žaklin van Marsen, prijateljica jedne od najpoznatijih žrtava holokausta Ane Frank, koja je napisala dnevnik za vreme skrivanja od nacista, položila je danas prvi kamen na novo spomen obeležje koje je u izgradnji u Amsterdamu u čast svim holandskim žrtvama holokausta.

Svečano polaganje prvog kamena, na kojem je ugravirano ime holandske žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << holokausta Dine Frankenhuis, koja je ubijena sa 20 godina 4. juna 1943. u logoru Sobibor, najnoviji je korak u izgradnji holandskog memorijala, na kojem će biti navedena imena više od 102.000 Jevreja, Roma i Sinta koji su ubijeni u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata ili koji su preminuli na putu do logora.

- Gotovo da ne mogu da verujem, ali to se sada zaista događa - naveo je u saopštenju Žak Grišave, predsednik holandskog Komiteta za Aušvic.

Položen je prvi od više od 102.000 kamena, dodao je.

.

Holandski sud je prošle godine otvorio put za izgradnju spomen obeležja.

Opština Amsterdam izdala je dozvolu za početak gradnje 2017. godine, ali stanovnici su tvrdili da je prevelika za lokaciju i da može stvoriti probleme u saobraćaju.

Memorijal u srcu istorijske jevrejske četvrti Amsterdama je dizajnirao poljsko-jevrejski arhitekta Danijel Libeskind, a sastojaće se od zidova oblikovanih u četiri hebrejska slova koja formiraju reč koja znači: "U znak sećanja na".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.