SB UN:Kina tražila odlaganje glasanja o rezoluciji

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN:Kina tražila odlaganje glasanja o rezoluciji

Kina je predložila da se glasanje o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj treba da bude razmotren predlog britanske rezolucije o Srebrenici odložena je za sredu u 16 sati, objavljeno je na sajtu UN.

Predsedavajući Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasador Novog Zelanda Džerar van Bohemen, ranije je saopštio da je sednica SB UN o Srebrenici odložena za 21 h po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednjoevropskom vremenu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Sednica je trebalo da počne u 10 h po lokalnom, odnosno 16 h po srednjeevropskom vremenu.

Sednica je posvećena BIH, a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti. Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnela svoju verziju rezolucije.

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu - brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica.

Savet bezbednosti UN u proteklih dvadesetak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFR, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto.

Konačna verzija britanske rezolucije je još oštrija i nepovoljnija za Srbiju od ranijih predloga, ocenili su mediji.

U nacrtu teksta osuđuje se poricanje genocida u Srebrenici kao prepreka za pomirenje i opterećenje za žrtve.

Velika Britanija ostaje pri tome da se "najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Medjunarodnog suda pravde". U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sednica SB odložena zbog neslaganja oko rezolucije o Srebrenici

Izvor: Blic, 07.Jul.2015

Zbog velikog neslaganja članica Saveta bezbednosti UN oko teksta britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, sednica je odložena za sat vremena, javljaju izveštači iz UN...Bilo je planirano da sednica počne u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati  po srednjeevropskom vremenu...Sednica je posvećena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.