SAVIĆIMA VRAĆAJU MALU LENKU! Stigle su sjajne vesti, kraj drame koja je POTRESLA SRBIJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 11:52

SAVIĆIMA VRAĆAJU MALU LENKU! Stigle su sjajne vesti, kraj drame koja je POTRESLA SRBIJU

Na slučaj nije ostala imuna ni premijerka Ana Brnabić.

Bračnom paru Borisavu (48) i Biljani Savić (52) iz Beograda biće vraćena usvojena trogodišnja devojčica Lenka, koju im je Centar za socijalni rad u Subotici dao na usvajanja, pa oduzeo, jer su socijalni radnici napravili niz propusta. Tako će devojčica, koja se nalazi trenutno u hraniteljskoj porodici, opet biti kod svoje kuće i sa svojim roditeljima.

Savićima je ćerka data na prilagođavanje u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prošle godine. Polovinom prošlog meseca su dobili i rešenje o usvojenju. Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak.

Teška srca, devojčicu, kojoj su rekli da ide na raspust jer mama i tata moraju da rade, predali su samo da ne bi pravili probleme, a zatim su krenuli u borbu.

Čim su se oni oglasili, svoj glas su digli i nadležni. Odmah su van snage stavljena rešenja o prilagođavanju i usvojenju, slučaj je predat tužilaštvu i policiji, a ministar za rad Zoran Đorđević je krajem prošle nedelje smenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici, i preuzeo ceo predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Nakon što je razgovarao sa Savićima, Đorđević je istakao da će slučaj biti rešen u najboljem interesu devojčice.

- Kada smo čuli njihovu stranu, shvatili smo da se radi o tragičnoj priči i da je po njihovim rečima došlo do proceduralne greške Centra za socijalni rad - naveo je Ðorđević.

S obzirom da je proteklo vreme i da se ništa konkretno nije dešavalo, da je dete izmešteno u hraniteljsku porodicu, da situacija i okolnosti nisu dobre i da će ostaviti traga na to dete, Ðorđević je doneo odluku prvo da svi dokumenti budu dostavljeni Ministarstvu, gde će stručni ljudi pregledati i proceniti šta se dešavalo.

- Tada ćemo doneti zakonitu odluku koja će biti u interesu deteta - ističe ministar.

U petak prepodne Savići su gostovali u Jutarnjem programu, a uključio se i predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušan Vulović. Tom prilikom su ga pitali zašto niko nije razmišljao o detetu.

-  Prošli smo kompletan proces da bismo mogli da je usvojimo. Prošli smo školu za usvojitelje kako bismo mogli da se snađemo u svim situacijama, procenjivali su naše psiholološke profile, imali su naša dokumentra, kako niko nije video propust, nego se to videlo nakon osam meseci - zapitao je Borislav Savić.

Vulović je rekao da je u ovom slučaju Centar za socijalni rad napravio velike nezakonitosti u svom radu, a ne grešku.

Ona je istakla da je reč o ogromnom propustu i teškoj situaciji, pre svega za dete.

- Zaista je važno da se poštuje zakon, to je vladavina prava i zakon mora da se poštuje. Sa druge strane, jako je važno biti više nego oprezan kada se radi o deci. Deca nisu predmet koji vi možete da stavljate na jedno, pa na drugo mesto - primetila je premijerka.

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsetimo, dete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon, naime, propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.