SASTANAK U SOČIJU: Otkriveno šta će biti glavna tema sutrašnjih razgovora Rusije i SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2019, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SASTANAK U SOČIJU: Otkriveno šta će biti glavna tema sutrašnjih razgovora Rusije i SAD

Rusija, kako navodi Lavrov, ima mnogo pitanja...

Produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) biće glavna tema sastanka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Rusija, kako navodi Lavrov, ima mnogo pitanja u vezi s američkom najavom da će veliki broj lansera na podmornicama i strateškim bombarderima modifikovati tako da neće moći da koriste nuklearno oružje.

- Sporazum ovo dozvoljava, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali takvo modifikovanje mora da se sprovede na način da je druga strana 100 odsto sigurna da se ti lanseri i bombarderi ne mogu vratiti u stanje da nose nuklearno oružje - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da je o START-u razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u više navrata, a da se zalažu od produženju sporazuma za još pet godina, kada on istekne u februaru 2021. godine:

- I dalje smo spremni da razgovaramo o sporazumu sa SAD. U ovom procesu, naravno, neophodno je da se utvrdi bilateralni mehanizam kontrole o ispunjavanju najbitnijih teza sporaazuma - rekao je on.

Rusija i SAD su poslednji START potpisale 2010. godine, a on propisuje da nijedna strana ne može da ima više od 700 postavljenih interkontinentalnih balističkih raketa i 800 lansera za te rakete.

Sporazum takođe propisuje da obe strane moraju bar dva puta godišnje da podnose izveštaj o broju nuklearnih bojevih glava koje poseduju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.