SARAJEVO DAN POSLE: Gore nego u ratu, na ulicama krš i lom posle divljanja

Izvor: Kurir, 08.Feb.2014, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARAJEVO DAN POSLE: Gore nego u ratu, na ulicama krš i lom posle divljanja

Iz zgrade Kantona Sarajevo i jutros se vidi dim od jučerašnjeg požara. Požar u zgradi Predsedništva BiH ugašen je

SARAJEVO - U Sarajevu je jutros mirno, oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posledica jučerašnjih protesta, a gradski saobraćaj je u funkciji.

Na zgradi Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH pričinjena je velika šteta u požaru koji su tokom protesta zapalili demonstranti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Izgorelo je i nekoliko vozila, javlja Fena.

Iz zgrade Kantona Sarajevo i jutros se vidi dim od jučerašnjeg požara koji su tokom protesta zapalili demonstranti.

"Požar je uglavnom ugašen, ali još ima intervencije u zgradi. Razlog za to je stara gradnja zgrade", izjavio je za Fenu dežurni dispečer Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Oko zgrade Kantona Sarajevo nalazi se veći broj vatrogasnih vozila. Požar u zgradi Predsedništva BiH, koja je takođe bila na meti demonstranata, ugašen je. Područje oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH, mestu jučerašnjih protesta, ograđeno je žutom trakom.

U svim gradovima Federacije BiH, gde su gorele zgrade kantonalnih vlada, vatrogasci su tokom noći uspeli da zaustave požar. Na sarajevskim ulicama je jutros sablasan prizor, izgorela i prevrnuta vozila na ulici, iščupani saobraćajni znakovi, zgrade javnih institucija su crne od vatre i bez stakala. U Tuzli je policija celu noć obezbeđivala zgrade opštine i Vlade Kantona koju su juče demonstranti zapalili. Visina materijalne štete koja je nanesena paljenjem javnih institucija u vise gradova nije poznata.

Kao što ni prethodnih dana protesti nisu najavljivani, ni danas nije poznato hoće li danas ponovo biti okupljanja građana. Sve kulturne i sportske manifestacije u Federaciji BiH su otkazane, kao i početak otvaranja 30. međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Protesti građana počeli su pre tri dana u Tuzli, gde su eskalirali sukobi policije i demonstranata, a zatimi su se proširili na više gradova u FBiH u znak podrške obespravljenim radnicima iz Tuzlanskog kantona, ali i kao izraz opšteg nezadovoljstva trenutnom situacijom u zemlji.

Mirno i u Tuzli i Mostaru, Zeničani pozivaju na čišćenje

Dan posle eskalacije socijalnih protesta u Federaciji BiH, na ulicama Tuzle situacija je mirna i pod kontrolom kantonalne policije, problema nema ni u Mostaru gde je u toku uviđaj na oštećenim mestima, a u Zenici grupa građana preko društvene mreže poziva sugrađane na čišćenje grada.

U nasilnim protestima u Mostaru su devastirana i zapaljena sedišta gradskih i županijskih institucija, zgrade SDA i HDZ-a BiH, uništavana vozila, gradski objekti... U Mostaru je 38 privedenih, od kojih je pet zadržano, rekao je portparol lokalne policije Srećko Bošnjak i dodao da povređenih nije bilo.

Neverovatan haos na zeničkim ulicama doneo je totalni nered, neuredne ulice, trgove i korita reka, pa je jedna neformalana grupa, preko društvene mreže, pozvala sve građane Zenice da danas izađu na ulice, ali ovaj put kako bi očistili svoj grad od smeća i stakla.

Grupa, koja se odaziva na ime "Očistimo ulice Zenice" poziva sugrađane da pokupe deo tuđih ili svojih izliva gneva u kojem je masa neodgovorno uništila deo grada razbijajući, paleći, napadajući policiju..i pobedi huliganizam u kojem se najveće zlo broji sa osamdesetak povređenih sugrađana, s obe strane barikade, prenosi Fena.

"Budući da će se sigurno pojaviti neki filozofi koji će reći da je vlast dužna to da uradi, napominjemo da je Vlada ZDK podnekla kolektivnu ostavku", navedeno je u pozivu građanima, na koji se već odazvala veća grupa mladih.

Iz Tuzle, odakle su u sredu i krenuli protesti građana nezadovoljnih lošim standarom i ponašanjem političke elite, potom se proširili i na druge bosansko-hercegovačke gradove, danas je upućen proglas radnika i građana u kojem se kaže da su ljutnja i nagomilani bes bili uzroci nasilnog ponašanja i ističe da je odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bes eskaliraju.

Sada, u ovoj novoj situaciji ljutnju i bes želimo da usmerimo na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose lokalni mediji.Tako se u proglasu zahteva održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima. Dan nakon nasilnih protesta mirno je i u Sarajevu - oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posledica protesta, a gradski saobraćaj je u funkciji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.