SAMOIZOLACIJA DALA NEOČEKIVANE REZULTATE: Smanjen broj obolelih od jedne od NAJSMRTONOSNIJIH BOLESTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020, 13:20

SAMOIZOLACIJA DALA NEOČEKIVANE REZULTATE: Smanjen broj obolelih od jedne od NAJSMRTONOSNIJIH BOLESTI

Na pad zaraze najviše uticao karantin

Karantin je svakako doneo i usamljenost, ali i seksualnu frustraciju, međutim, na jedno je svakako pozitivno uticao - ne samo na stopu prenosa korona virusa, već i prenošenje HIV-a.

Jedna od vodećih klinika za seksualno zdravlje u Evropi "56 Dean Street" objavila je da je broj novozaraženih HIV-om u poslednjih nekoliko nedelja značajno opao. Navodi se da kovid-19 predstavlja sjajnu priliku i u borbi protiv HIV-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Na to je najviše uticao upravo karantin i nemogućnost mladih da upražnjavaju "usputni" seks koji je ujedno i najrizičniji.

- Kad se neko zarazi HIV-om postaje "superzarazan" i ima veću verovatnoću da širi virus na druge. Međutim, kako novoinficirani trenutno borave kod kuće, nisu u stanju da nesvesno šire virus - ističe dr Alan Mekgovan i dodaje da je obično potrebno malo vremena da se infekcija HIV-a prikaže na testovima.

Iz klinike apeluju na sve koji su imali rizične kontakte pre mera koje su uvedene da se upravo sada testiraju i provere da li imaju HIV.

Ujedno, odgovorno ponašanje prema seksualnom zdravlju i te kako će značiti da se rastereti zdravstveni sistem u vreme kad ne znamo da li je pandemiji zaista došao kraj ili nas čeka i drugi talas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.