SAD brane S. Arabiju; Turska možda zatraži istragu UN

Izvor: B92, 21.Nov.2018, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD brane S. Arabiju; Turska možda zatraži istragu UN

Vašington -- Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio da bi njegova zemlja mogla da zatraži i UN istragu ubistva novinara Džamala Kašogija.

Čavušoglu je rekao da Turska nije u potpunosti zadovoljna nivoom saradnje sa Saudijskom Arabijom u vezi s istragom ubistva saudijskog novinara u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Rojters prenosi da je Čavušoglu u obraćanju novinarima u Vašingtonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon sastanka sa šefom Stejt departmenta Majkom Pompeom, kazao da je Turska podelila najnovije informacije vezane za Kašogijevo ubistvo sa SAD i ponovio stav Ankare da istina o tome ko je naručio ubistvo novinara mora da izađe na videlo.

Pompeo je, inače, branio američku podršku Saudijskoj Arabiji nakon što se američki predsednik Donald Tramp u izjavi datoj ranije danas opirao međunarodnom pritisku i obećao da će ostati pouzdan partner tom kraljevstvu uprkos ubistvu Kašogija.

Pompeo je, naime, na konferenciji za medije nakon sastanka sa Čavušogluom, poručio da su SAD u obavezi da primenjuju politiku koja jača američke nacionalne bezbednosne interese.

Upitan da li je video procenu američkih obaveštajnih agencija o tome ko je naredio ubistvo Kašogija, Pompeo je kazao da ne može da komentariše obaveštajne stvari.

"Kada Amerika ima informaciju koja joj je potrebna, ona će svakako učiniti pravu stvar kako bi zaštitila američke interese i to smo činili svakog puta", rekao je Pompeo.

Rojters podseća da je Tramp prethodno izjavio da SAD žele da ostanu "pouzdan partner" Saudijske Arabije, uprkos tome što je, kako je naveo, saudijski princ prestolonaslednik Muhamed Bin Salman možda znao za plan za ubistvo Kašogija.

Kašogi je živeo u SAD i pisao za "Vašington post".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.